Kommunstyrelsen i Haninge har beslutat att införa krav på vaccination mot covid-19 för all personal som nyanställs i alla kommunens verksamheter.

ANNONS

Förra veckan införde Haninge kommun krav på att all nyanställd inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter ska vara vaccinerad mot covid-19 och nu har kommunen alltså beslutat att kravet på vaccination ska gälla samtlig personal som nyanställs i all kommunal verksamhet.

Beslutet gäller alla typer av nyanställningar, det vill säga tillsvidareanställningar, visstidsanställningar och timanställningar. Beslutet gäller även praktikanter inom kommunen.

Kommunen visar vägen

”Vi vet att vaccin räddar liv. Alla behöver ta sin del av ansvaret för att fortsatt bromsa pandemin och minska smittspridningen. Här ser jag att vi som offentlig arbetsgivare visar vägen och visar tydligt att vi vill att alla ska vaccinera sig”, säger kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg i ett pressmeddelande.

Hon tycker att det är rimligt att kommunen, som är en stor arbetsgivare, nu signalerar och tar ansvar, samt att flera andra branscher behöver göra samma sak.

”Finns det krav på vaccination när man går på konsert är det också rimligt att vaccination krävs för att ta en anställning inom ett samhällsbärande yrke. Vi är medvetna om att lagen inte är tydlig i den här frågan. Och om det blir aktuellt ser vi fram emot en prövning av beslutet”, säger Meeri Wasberg i pressmeddelandet.

Många nyanställningar varje år

Varje år anställer Haninge kommun cirka 500 nya medarbetare, utöver det kommer timanställda och praktikanter. Beslutet om vaccinationskrav är en del i det arbete som görs för att minska smittspridningen i samhället och genom kravet ökar även tryggheten för kommunens medarbetare och för dem som har kontakt med kommunen.

ANNONS
ANNONS

Individuella bedömningar kommer göras för de nya medarbetare som av medicinska skäl inte kan vaccineras och det finns möjligheter att frångå vaccinationsprincipen. Beslutet om krav på vaccination gäller alla nyanställningar som tecknas från och med den 1 januari, men för vård- och omsorgspersonal trädde beslutet i kraft omgående.

Läs mer: Nya vaccinregler: Google-anställda kan få sparken [Dagens PS]