Dagens PS

Klonade husdjur influerar på Instagram och Tik Tok

Kelly Andersons femåriga ragdoll-katt Chai hade 85 000 följare på instagram när han dog, hon klonade då katten och nu fyller Chais identiska klon instagramkontot med bilder
Kelly Andersons femåriga ragdoll-katt Chai hade 85 000 följare på instagram när han dog, hon klonade då katten och nu fyller Chais identiska klon instagramkontot med bilder. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 17 feb. 2022

Klonade husdjur trendar på Tik Tok och Instagram, de har klonats av sina sorgtyngda ägare som har svårt att acceptera att deras husdjur dör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kelly Andersons 5 år gamla katt Chai dog plötsligt år 2017. Chai hade 85 000 följare på Instagram och när han dog förlorade hon, eller egentligen Chai, 20 000 följare på Instagram. Kelly Anderson skickade då in DNA från katten till Viagen Pets, ett Texasbaserat företag som klonar husdjur, det skriver CNBC.

Det var Viagen som klonade Barbara Streisands hund år 2018, vilket gav henne två exakta kopior av sitt älskade husdjur. Viagens kundtjänstchef Melain Rodrigues förklarar för CNBC att ett klonat djur inte bara är en identisk tvilling av det klonade djuret.

Celler tas från en bit hud

Kloningsprocessen börjar med en liten hudbit som kan tas från djuret medan det lever och sedan förvaras tills den behövs. Från hudbiten odlar labbet miljontals celler, ett ägg tas från en donator och de odlade cellerna inplanteras i ägget så att de smälter samman och ett foster börjar utvecklas.

“Sedan placeras dessa embryon i ett surrogatdjur som kommer att vara dräktigt, föda, dia och ta hand om valpen eller kattungen tills den är avvänjd”, förklarar Melain Rodriguez för CNBC.

En väldigt dyr process

Efter fyra år och 25 000 dollar, nästan 236 000 kronor, fick Kelly Anderson en klon av sin katt Chai och den identiska klonen, kallad Belle, fyller ny Chais Instagramfeed med bilder för 65 000 följare.

Kelly Anderson betalade 25 000 dollar för sin klon 2017, men i dag kostar en klon av en katt 35 000 dollar, drygt 330 000 kronor och en klon av en hund kostar 50 000 dollar, drygt 471 000 kronor.

ANNONS

Kan bli fler kloner

Ibland resulterar kloningsprocessen i mer än en klon i en enda kull, det hände när Courtney Udvar-Hazy klonade sin hund Willow, som dog 2018, då blev resultatet fem identiska kopior, hon valde att ge några till sina närmaste vänner. Nu är hennes, eller egentligen Willows, Instagramkonto fyllt av bilder på Willows klon Phoenix.

Willow nådde aldrig infuerarstatus på Instagram, men Phoenix konto har lyft och på Tik Tok har Phoenix redan en miljon följare. Både Kelly Anderson och Courtney Udvar-Hazy hävdar att de har betalat fullpris för sina klonor och inte blivit sponsrade, men Viagen söker efter influerar-partners på sociala medier.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenska Kennelklubben tipsar: Så ska du tänka när du skaffar hund

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS