Biotekniksektorn är van vid rekordlåga räntor, ökande aktiepriser och ohämmade investerare, men världen har nu förändrats för bioteknikbolagen.

ANNONS

Slutet på eran med lätta pengar har slagit mot nästan alla sektorer, men få är lika utsatta som läkemedels- och bioteknikbolag som arbetar med läkemedelskandidater i tidiga skeden och som måste förlita sig på kapitalmarknaden för att finansiera sina långa och riskfyllda utvecklingscykler, det rapporterar Financial Times.

Enligt investmentbanken Torreya Capital handlas nästan 200 bioteknikbolag som är börsnoterade i olika länder nu under värdet i sina kassareserver och flera bolag går nu med på omänskliga affärer för att överleva finansieringskrisen, det skriver Financial Times.

Få bioteknikbolag noteras

Enligt investeringsbanken Lifesci Capital har endast 9 bioteknikbolag noterats i USA i år, och sammanlagt samlat in 1 miljard dollar, drygt 10 miljarder kronor. Under motsvarande period förra året noterades nästan 60 bolag och fick investeringar på sammanlagt 7,4 miljarder dollar, cirka 74,8 miljarder kronor.

Enligt Nyemissioner.se har 10 bolag inom läkemedel och medicin noterats i Sverige hittills i år och 20 noteringar planeras, hittills i år har 3 noteringar ställts in.

Finns inga pengar

”För många offentliga biotech-vd:ar som vill skaffa kapital kan det kännas som att de är fångade i Saharaöknen. Det finns inga pengar att hitta”, säger Torreyas vd Tim Opler till Financial Times.

För börsnoterade bioteknikbolag som inte kan få stöd av befintliga investerare återstår alternativen att skaffa eget kapital med stora rabatter, ta riskabla lån, tjäna pengar på framtida royalties och att samarbeta med, eller köpas upp, av stora läkemedelsbolag.

Låga värderingar och fallande index

”Det vi har sett i de få uppföljningar som görs är drakoniska prissättningsvillkor, återkommande warrantaffärer och låga värderingar”, säger Mark Charest, portföljförvaltare på Lifesci Fund Management, till Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Nasdaq S&P 500 har fallit med 23 procent i år och Nasdaqs bioteknikindex har fallit 26 procent. I Sverige har Indexet Hälsovård hittills i år tappat 22,52 procent.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Biofarmaaktier brukar gå bra under lågkonjunkturer [Dagens PS]