Dagens PS

Ingen nåd för gravida Elizabeth Holmes: "Förkrossad"

Domen blev drygt elva års fängelse för skandalbolaget Theranos gravida grundare Elizabeth Holmes. "Jag är förkrossad över mina misslyckanden." (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 dec. 2022Publicerad: 19 nov. 2022

Domen blev drygt elva års fängelse för skandalbolaget Theranos grundare Elizabeth Holmes – ingen pardon gavs för att hon är gravid. “Jag är förkrossad över mina misslyckanden.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

38-åriga Elizabeth Holmes bär på sitt andra barn, men domaren i bedrägerimålet tog ingen hänsyn till det utan bestämde straffet till drygt elva års fängelse.

Hon är sedan tidigare fälld i en domstol i San José, USA, på fyra punkter och friad från fyra andra punkter och får nu tillbringa 135 månader bakom galler, berättar Dagens Nyheter.

Fredagens domstolsförhandling gällde strafflängden.

Domaren i målet: Fallet är så stötande

“Det här fallet är så stötande på så många nivåer. Vad var det som fick Holmes att fatta de beslut hon fattade? Förlorade hon helt sin moraliska kompass”, sade domaren Edward Davila, berättar TT på bland annat GP.se.

Åklagarna hade yrkat på 15 års fängelse och 800 miljoner dollar i skadestånd.

“Jag älskade Theranos. Det var mitt livsverk”, sade Elizabeth Holmes i domstolen i San José. (Foto: TT)

Maxstraffet för brotten är 20 års fängelse och försvaret hade hoppats på att påföljden för Holmes skulle stanna vid 18 månaders husarrest följt av samhällstjänst.

ANNONS

Hennes bolag, Silicon Valley-startupen Theranos, slog mynt av vad som påstods vara en revolutionerande teknik.

Med bara några droppar blod skulle sjukdomar gå att upptäcka i stället för mer tidsödande laboratorieprover.

ANNONS

Senaste nytt

WSJ avslöjade skandalen

I januari i år – när hon dömdes för bedrägeri – slog juryn fast att Elizabeth Holmes fört investerarna bakom ljuset och ägnat sig åt sofistikerat bedrägeri.

The Wall Street Journal stack hål på bubblan och avslöjade att tekniken med företagets analysmaskin inte fungerade, det var dessutom så att bolaget använde andra företags traditionella apparater men under förespegling att blodtestmaskinen var unik i sitt slag.

Dess för innan hade Elizabeth Holmes – som blev miljardär flera gånger om – prisats som en av världens främsta entreprenörer, jämförd med storheter som Applegrundaren Steve Jobs.

Elizabeth Holmes: “Jag är förkrossad”

Theranos har bland annat skildrats i en bok, en podcast, en dokumentärfilm och en tv-serie.

ANNONS

“Jag är förkrossad över mina misslyckanden. När jag ser tillbaka finns det så många saker jag skulle göra annorlunda om jag fick chansen. Jag försökte förverkliga min dröm för snabbt”, sade Holmes under domstolsförhandlingen, berättar Bloomberg.

“Jag älskade Theranos. Det var mitt livsverk. Mitt team betydde allt i världen för mig. Jag är förkrossad över mina tillkortakommanden. Jag är så så ledsen. Jag gav allt jag hade för att bygga mitt företag”, sade Elizabeth Holmes också i  distriktsdomstolen i San José, enligt CNBC.

Theranos värderades av privata investerare till 9 miljarder dollar (nästan 100 miljarder kronor) när affärerna blomstrade.

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Väntar barn – riskerar 20 år i fängelse

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS