Dagens PS

Immunceller påverkar risk för återfall i svår bröstcancer

En läkare tittar på mammografibilder. En ny stor studie visar att nivån av immunceller påverkar risken för återfall i trippelnegativ bröstcancer
En läkare tittar på mammografibilder. En ny stor studie visar att nivån av immunceller påverkar risken för återfall i trippelnegativ bröstcancer. (Foto: Christine Olsson / TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

En stor internationell studie har undersökt hur immuncellers aktivitet i cancertumörer påverkar trippelnegativ bröstcancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att kvinnor som har trippelnegativ bröstcancer och en hög nivå av immunceller i sina tumörer, har lägre risk för återfall efter operation, även utan cellgiftsbehandling.

Trippelnegativ bröstcancer

Cirka 15 procent av alla bröstcancerdiagnoser är trippelnegativ bröstcancer och den cancerformen drabbar årligen ungefär 1 000 svenska kvinnor.

I jämförelse med andra former av bröstcancer är de som drabbas av den trippelnegativa formen yngre och har ofta afroamerikansk, latinamerikansk och indisk härkomst.

Trippelnegativ bröstcancer är mer snabbväxande, mer spridningsbenägen och återkommer oftare efter behandling än andra former av bröstcancer.

ANNONS

Senaste nytt

Fick inte cellgifter

Barbro Linderholm, docent i onkologi vid Göteborgs universitet, och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, svarar för den svenska delen av den internationella studien.

Data från 1 966 kvinnor med trippelnegativ bröstcancer i tidigt stadium ingår i studien, deras tumörer var alltså små och hade inte spridits.

ANNONS

Kvinnorna i studien hade behandlats med olika kombinationer av kirurgi och strålning, men inte med cellgifter.

Forskarna fann att nivån av lymfocyter, immunceller som kan identifiera och angripa cancerceller, var en stark prognostisk biomarkör även när patienterna inte behandlades med cellgifter.

Enligt forskarna är det här fyndet viktigt.

Många fler överlevde

Av de studiedeltagare vars tumörvävnadsprover tidigt i sjukdomsförloppet visat på höga nivåer av immunceller levde 95 procent fem år efter operation.

I den grupp studiedeltagare som hade låg nivå av immunceller levde 82 procent fem år efter operation.

Nivån av immunceller mäts eller rapporteras för närvarande inte vid någon typ av bröstcancer, inte heller trippelnegativ, och cellgifter är oftast en del av behandlingen.

Mer forskning behövs

ANNONS

“Enligt gällande vårdprogram får den absoluta majoriteten av patienter med trippelnegativ bröstcancer cytostatika, i kombination med kirurgi och strålning, även vid små tumörer, men våra resultat visar på mycket god prognos för denna grupp även utan cytostatika, hos dem som har naturligt förhöjda nivåer av immunceller i tumörerna”, säger Barbro Linderholm i ett pressmeddelande.

Studiens författare uppmanar till mer forskning för att undersöka om patienter med höga nivåer av tumörinfiltrerande lymfocyter skulle kunna slippa intensiva cytostatikabehandlingar.

Metoden för att mäta andelen immunceller är snabb och billig och kan göras i ett vanligt patologilabb.

Kemikalier i vanliga produkter ökar risk för bröstcancer

Vanliga konsumentprodukter innehåller hundratals kemikalier som kan öka risken för bröstcancer, vissa kan direkt orsaka den, medan andra främjar tillväxten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS