Apkoppor spreds ursprungligen från djur till människor, nu oroar sig forskare för att viruset ska spridas från människor till djur och bli svårare att utrota.

ANNONS

Enligt forskare är sannolikheten för att apkoppor ska spridas från människor till djur liten, men i augusti rapporterade forskare om en förmodad första överföring från människa till husdjur, en hund i Frankrike, det rapporterar CNBC.

Hunden i Frankrike testade positivt för apkoppor efter att ett par i Paris drabbats av sjukdomen. Paret hade delat säng med hunden. Rapporterna om den smittade franska hunden fick hälsomyndigheter världen över att intensifiera sina varningar för att förhindra att viruset sprids till fler husdjur eller till andra djur.

Kan ge viruset permanent fäste

Rekommendationer från hälsomyndigheterna härstammar ur oron att viruset ska smitta vilda djur när utbrottet bland människor ökar, så att viruset kan passera fram och tillbaka mellan djur och människor. Det kan ge viruset ett permanent fäste i länder där det tidigare inte har cirkulerat.

Innan det globala utbrottet i år spreds apkoppor främst i delar av Väst- och Centralafrika där människor kunde smittas efter att ha exponerats för infekterade vilda djur.

Hittills är 41 000 personer smittade

År 2003 fick 47 personer i sex av USA:s delstater i de mellanvästra delarna av landet apkoppor från präriehundar som hölls som husdjur, hundarna smittades när de hölls tillsammans med gnagare som var importerade från det afrikanska landet Ghana. Det här utbrottet stoppades och det var det första dokumenterade fallet av människor som smittades med apkoppor utanför Afrika.

Det pågående utbrottet av apkoppor har hittills infekterat fler än 41 000 personer över hela världen och det sprids främst genom nära kontakt mellan homo- och bisexuella män. Fram till den 4 augusti hade, enligt Folkhälsomyndigheten, 111 fall rapporterats i Sverige.

Det nu pågående utbrottet skiljer sig väsentligt från tidigare smittomönster då viruset nu nästan helt sprids genom nära fysisk kontakt mellan människor.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Brist på vaccin mot apkoppor – USA inför ny vaccinationsmetod [Dagens PS]