Dagens PS

HMPV – det vanliga men föga kända luftvägsviruset

I USA ökade infektionerna med HMPV markant den här våren
I USA ökade infektionerna med HMPV markant den här våren. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023

I vintras drabbades vi av tre olika virus, RSV, influensa och covid-19, men när dessa infektioner började avta tog ett fjärde, föga känt, virus fart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det relativt okända viruset humant metapneumovirus, HMPV, som orsakar rinnande näsa, feber, halsont, hosta och lunginflammation har enligt USA:s smittskyddsmyndighet, CDC, ökat under våren, det rapporterar CNN.

Fler än vanligt blev sjuka i vår

I USA har HMPV fyllt intensivvårdsavdelningar med infekterade småbarn och äldre, som är de som är mest sårbara för det här viruset.

I mitten av mars nådde dessa infektioner sin kulmen i USA, då var nästan 11 procent av testade prover positiva för HMPV, vilket är mer än genomsnittet för säsongen som brukar ligga på 7 procent.

De flesta smittade visste troligtvis inte att de infekterats med HMPV, utanför sjukhus och akutmottagningar testas sjuka människor vanligtvis inte för det här viruset.

ANNONS

Senaste nytt

Vanlig orsak till luftvägsinfektioner

Det finns inget vaccin mot HMPV och inga antivirala läkemedel för att behandla det, i stället måste läkare behandla insjuknades symptom, som liknad dem vid en RSV-infektion.

Enligt studier orsakar HMPV varje år lika mycket elände i USA som det närbesläktade RSV.

ANNONS

En studie av prover från patienter som insamlats under 25 år visade att HMPV var den näst vanligaste orsaken till luftvägsinfektioner hos barn, efter RSV.

En studie som gjordes under fyra vintrar i New York visade att HMPV var lika vanligt bland inlagda äldre som RSV och influensa.

Epidemier på norra halvklotet

HMPV upptäcktes 2021 men studier visar att viruset har funnits världen över i flera decennier, det skriver Folkhälsomyndigheten.

Under vinterhalvåret orsakar HMPV epidemier på norra halvklotet och de kan komma samtidigt som RSV sprider sig och efter de två besläktade virusen ger liknande symptom kan de vara svåra att särskilja.

Prover från svenska barn med luftvägsinfektioner från början av 2000-talet visade att mindre än en procent orsakats av HMPV.

Andra studier uppskattar att 1–15 procent av luftvägsinfektioner bland barn under fem kan vara orsakade av HMPV, det skriver Folkhälsomyndigheten.

Alla kan infekteras med HMPV

ANNONS

Vid fem års ålder har de flesta barn, enligt Folkhälsomyndigheten, antikroppar mot HMPV, men de antikropparna ger inte en bestående immunitet.

Alla kan infekteras med HMPV, men de som får symptom och blir sjuka är framförallt barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vaccintrötthet gör att färre tar influensavaccin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS