I Peking ska nu alla invånare testas för covid-19 och myndigheterna hoppas att de snabba åtgärderna ska stoppa smittan. 

ANNONS

Myndigheterna i Peking vill undvika en upprepning av det kaos som den hårda nedstängningen av landets största stad, Shanghai, orsakat och har snabbt infört covid-19-tester av alla stadens invånare, det rapporterar Wall Street Journal.

Pekingbor har rusat till livsmedelsbutiker för att handla mat och andra förnödenheter av rädsla för att en nedstängning likt den i Shanghai ska drabba Peking. Aftonbladet skriver att matbutiker i Peking har rensats och att myndigheterna har slagit en järnring runt staden.

Endast 29 nya fall

På söndagen beordrades att alla invånare i Pekings affärsdistrikt Chaoyang skulle testas men början måndag. Vid åttatiden på måndagsmorgonen hade nästan 3,7 miljoner människor testats och alla var negativa.

Ändå meddelades att testningen skulle utökas till alla stadens större bebyggda områden med cirka 21,5 miljoner människor. Detta efter att 29 nya fall av covid-19 rapporterades på måndagseftermiddagen, vilket var åtta fler fall än under det föregående dygnet.

Fallen i Peking är fortfarande få, men spridningen i Shanghai gick snabbt och omikron sprids lätt, dessutom är Kinas nolltolerans mot covid-19 orubblig. Myndighetstjänstemän i Peking varnade under helgen för att smittan spridits oupptäckt i staden under en vecka.

51 nya dödsfall i Shanghai

På måndagen föll antalet fall i Shanghai till 19 455. Men antalet infektioner i staden är, trots genomgripande nedstängningar i fyra veckor, 100 gånger högre än i landets näst hårdast drabbade region.

I hela Kina rapporteras cirka 20 200 nya fall, det rapporterade Kinas nationella hälsokommission på måndagen, enligt WSJ. Hälsokommissionen rapporterade även 51 nya dödsfall, alla i Shanghai, vilket ger en total dödssiffra på 138 sedan de första covid-dödsfallen rapporterades från staden den 17 april.

Negativ påverkan på ekonomin

Kinesiska aktier föll mer än på två år och indexen Shanghai Composite och CSI 300 stängde på minus 5,1 procent respektive minus 4,9 procent, då investerare oroar sig för att de strikta åtgärderna för att minska covid-smittan kan slå mot Kinas ekonomiska tillväxt.

ANNONS
ANNONS

Ekonomer har sänkt sina prognoser för Kinas tillväxt och Internationella valutafonden sänkte förra veckan sin tillväxtprognos för Kina 2022 till 4,4 procent.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Peking masstestar och varnar för fler fall av covid-19 [Dagens PS]