Både stora och små företag ska ha kontor i byggnaden Forskaren som ska byggas i Hagastaden i Stockholm, tanken är att samla forskning inom Life Science.

ANNONS

En ny mötesplats för forskning och näringsliv ska byggas i Hagastaden nära Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset. Byggnaden Forskaren ska ha plats för 1 700 medarbetare.

Forskaren ska byggas på överdäckningen av E4/E20 och Värtabanan av fastighetsbolaget Vectura fastigheter. Joel Ambré, vd på Vectura Fastigheter, säger till Life Science Sweden att byggnaden ska bli en plats för innovation och samarbete inom Life Science.

Ska locka unga till branschen

I Forskaren kommer Tekniska museet ha en filial som ska visualisera svensk forskning. Tanken är att den ska fungera som en mötesplats och få unga intresserade av Life Science.

”Vår ankarhyresgäst i byggnaden är Elekta. De är precis ett sådant företag som vi vill ha på plats i Forskaren. De eftersökte en plats i ett sammanhang med likasinnade bolag för att kunna utbyta kunskap och driva innovationer genom samarbeten”, säger Joel Ambré till Life Science Sweden.

Han säger vidare att de tror väldigt mycket på Life Science-branschen och att byggnaden Forskaren även har en väldigt naturlig koppling till Vecturas ägare Investor som har stora intressen i Life Science-bolag som Astra Zeneca och Sobi.

Investors ägare, Wallenberg-stiftelsen, har också ett stort engagemang i Life Science-sektorn.

Satsar även i Göteborg

Byggnaden Forskaren ska, enligt plan, stå klar år 2024. Fastighetsbolaget Vectura gör en liknande satsning i Göteborg, Goco Health Innovation City. Det är ett samarbete med Astra Zeneca där en stadsdel kopplad till Astra Zenecas anläggning utvecklas för att locka dit fler bolag med syftet att främja Life Science.

ANNONS
ANNONS

Joel Ambré tycker att det är naturligt för Vectura att jobba inom Life Science-branschen samt att det de som fastighetsägare kan bidra med är att sammanföra intressenter och bolag på ett naturligt sätt som bolagen i dag kanske inte gör själva.

Läs mer: Astra Zeneca och Chalmers effektiviserar läkemedels precision [Dagens PS]