Fibrer är nyttigt. Det är alla överens om. Nu har kanadensiska forskare upptäckt något som ger oss än fler skäl att tugga i oss.
Forskning: Fibrer nyttiga även mot mikroplaster?


Mest läst i kategorin
Fibrer är, enkelt uttryckt, de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade.
Fibrer finns, exempelvis, i grönsaker, rotfrukter, bönor, linser liksom i bröd, flingor, gryn och pasta.
De kolhydrater som passerar till tjocktarmen kallas oftast kostfibrer och är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. Fiberrika livsmedel ger även en större mättnadskänsla och kan därmed göra det lättare att hålla vikten.
Fiberrik mat bidrar även till att hålla blodfettnivåer låga och gör att blodsockret stiger långsamt.
Tusen gånger mer PFAS i rödvin. Dagens PS
Borde få i oss mer fibrer
Bra med fibrer, med andra ord, och många svenskar får i sig något för lite av dem. En lagom mängd för vuxna är cirka 25-35 gram per dag.
Det når vi inte i snitt. Enligt Livsmedelsverkets matvaneundersökning ”Riksmaten vuxna” får vuxna svenskar i snitt i sig cirka 20 gram per dag.
Nu kommer ytterligare ett skäl att stoppa i sig fibrer. En ny kanadensisk studie, som Fortune refererar, indikerar att mer fibrer kan bidra till att minska mängden PFAS-kemikalier som blir kvar i blodet.
Senaste nytt
9 000 syntetiska föreningar
PFAS inkluderar mer än 9 000 potentiellt onyttiga eller farliga syntetiska föreningar som kopplas till diverse sjukdomar, hormonstörningar, cancer och annat. De finns överallt i allt från stekpannor till husgeråd, plastbehållare, drycker, dricksvatten och annat.
PFAS-kemikalierna har svårt att brytas ned i såväl miljön som i våra kroppar. Ju större utbredning de får desto högre koncentrationer i våra kroppar, i jorden och i vattnen.
Nu har kanadensiska forskare kommit fram till ett genombrott kring att minska PFAS i kroppen.
I en studie, publicerad i Environmental Health i mars, visade forskarna att personer som konsumerade ett fibertillskott hade minskade koncentrationer av vissa PFAS-kemikalier i kroppen.

Studerade fibrer och kolesterol
Forskarnas studie utfördes på 72 vuxna män med högt kolesterolvärde. Inledningsvis konstaterade forskarna att alla deltagare hade minst sex olika typer av PFAS-kemikalier i blodet.
Deltagarna delades sedan in i två grupper, en som tog fibertillskott i fyra veckor och tre gånger om dagen, och en jämförelsegrupp som inte gjorde det.
Resultatet? Efter fyra veckor hade alla lägre PFAS-nivåer, men de som tog fibertillskottet hade en ”drastisk minskning” av vissa specifika PFAS-kemikalier.
Det handlade då om långkedjiga kemikalier som är mer persistenta, alltså inte bryts ner lika lätt och har en längre livslängd. Det gör att det är viktigare ”att bli av med” dessa än andra PFAS-kemikalier, menar forskarna.
Forskarna reserverar sig
De kanadensiska forskarna påpekar att studien är begränsad, det är ett litet urval av personer och en kort tidsram på bara fyra veckor.
”Många långkedjiga PFAS har halveringstider i storleksordningen 2–7 år, så en intervention på en månad kan vara otillräcklig för att starkt påverka serumkoncentrationerna av PFAS vid fortsatt exponering”, skriver författarna.
Och när de ändå är i gång med att ta udden av sin egen upptäckt, påpekar de dessutom att studien var till för att observera förändringar i kolesterol, inte PFAS.
Å andra sidan; du har redan läst ovan hur bra och viktigt det är med fibrer i alla fall så du kan ju glatt tugga på i vilket fall…
Så kan du minska exponeringen av skadliga kemikalier i hemmet. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.