Miljontals människor som har haft covid-19 har länge kvar symptom som exempelvis utmattning och kognitiva svårigheter.

ANNONS

Efter att ha varit sjuka i covid-19 är det många som länge har kvar symtom som kognitiva svårigheter och utmattning, tillståndet kallas långtidscovid och den exakta orsaken bakom är inte känd, det skriver New York Times.

Ny forskning har hittat ledtrådar till vad som kan orsaka långtidscovid. De som drabbats av allvarlig covid-19 med lunginflammation, låg syresättning och inflammationer, och hamnat på sjukhus, har skador på kroppen som syns i vanliga diagnostiska tester, men med långtidscovid är det annorlunda.

Kronisk sjukdom

Långtidscovid är en kronisk sjukdom med många olika symptom och många kan inte förklaras med vanliga labbtester. Det finns läkare som har avfärdat patienter på grund av svårigheten att diagnosticera tillståndet, eller misstolkat det som psykosomatiskt, men forskare har nu hittat synbar påverkan i kroppen hos patienter med långtidscovid.

Enligt studier utvecklar cirka 10 till 30 procent av alla som insjuknat i covid-19 långtidscovid. Varför vissa utvecklar långtidscovid är oklart men det finns fyra faktorer som verkar öka risken, det är närvaro av vissa antikroppar, höga nivåer av viralt RNA tidigt under infektionen, reaktivering av Epstein-Barrvirus och att ha diabetes typ 2.

Epstein-Barrvirus är ett virus som oftast ger en lindrig eller en inte fullt utvecklad infektion under barndomen. Hos framför allt tonåringar kan viruset också ge mononukleos, eller körtelfeber, med en långdragen halsinfektion, svullna lymfkörtlar, förstorad mjälte och hög feber.

Stört immunsystem

Personer med långtidscovid verkar ha ett stört immunsystem och många forskare tror att den kroniska immundysfunktionen kan ge en rad symptom i hela kroppen. En möjlighet är att kroppen fortfarande kämpar mot kvarvarande rester av viruset. Forskare har upptäckt att genetiskt material från viruset kan ligga kvar, inbäddat i vävnader i kroppen, i många månader.

Forskare undersöker nu om dessa virusrester orsakar inflammation i den omgivande vävnaden och ger olika symptom. Forskare har även sett att covid-19 kan orsaka en autoimmun reaktion när kroppens immunförsvar ger sig på den egna kroppens vävnader.  En tredje möjlighet är att covid-19-infektionen reaktiverar andra virus som finns vilande i kroppen.

ANNONS
ANNONS

Alla dessa förklaringar kan existera samtidigt, de olika symptomen vid långtidscovid kan vara orsakade av olika immunproblem men det är väldigt viktigt för patienterna att problemen identifieras så att de kan få rätt behandling, skriver New York times.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Även mild covid kan ge sämre minne och koncentration [Dagens PS]