Dagens PS

Forskare jobbar med personliga vaccin mot cancer

Med hjälp av AI skapar forskare personliga vaccin mot cancer
Med hjälp av AI skapar forskare personliga vaccin mot cancer. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 nov. 2023Publicerad: 30 nov. 2023

Bioteknikbolag jobbar med att rusta människors immunsystem så att det kan bekämpa cancer och ett av de mest spännande cancervapnen på gång är vaccin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu använder forskare artificiell intelligens, AI, för att hitta mutationer i cancertumörer som vårt immunsystem kan känna igen, det skriver Newsweek.

Sedan skapas personliga vaccin som är utformade för att visa patientens immunsystem vad det är som ska hittas och förstöras.

AI väljer ut mutationer

Moderna samarbetar med Merck. För att ta fram vaccin sekvenserar de DNA från patienters friska celler och från deras cancerceller.

De identifierar hundratals, ibland tusentals, mutationer i cancercellerna, bland vilka de sedan låter AI välja ut 34 med störst sannolikhet att framkalla ett starkt immunsvar hos varje patient.

Forskarna har tränat AI:ns algoritmer med biopsiprover från universitetsmedicinska centra som de samarbetat med.

AI:n använder även grundläggande immunologiska principer om vilka av amminosyrors och proteiners egenskaper som kroppens immunceller lättast upptäcker.

ANNONS

Senaste nytt

Personliga vaccin

ANNONS

Därefter skapas ett personligt vaccin som utlöser ett immunsvar hos patienten och får kroppens immunförsvar att skapa immunceller som är utformade för att attackera celler som uttrycker någon av de 34 proteinerna som vaccinet innehåller.

Modernas vd Stéphane Bancel säger att det här tillvägagångssättet bygger på en djup övertygelse om att kroppens eget immunförsvar kan besegra cancer.

Den övertygelsen bygger på det faktum att immunsystemet rutinmässigt dödar cancerceller hos friska individer, innan de hinner bli tumörer.

Enligt Stéphane Bancel är det därför vettigare att utforma behandlingar som riktas mot den specifika cancerns genetiska signatur är det traditionella sättet, att rikta in sig på cancern baserat på var i kroppen den finns.

“Vad vi vet idag, som vi inte visste för 20 år sedan, är att cancer alltid är en sjukdom i DNA:t, den orsakas av mutationer”, säger han till Newsweek. 

Han förklarar att cancer brukade ses och beskrivs efter vilket organ den uppträdde i.

“Men en beskrivning av organet där du har en massa säger dig ingenting om mekanismen som har drivit denna cancer eller vilka gener som driver denna cancer eller spridningen och tillväxten av denna cancer”, säger han till Newsweek.

Fungerade på många

ANNONS

Moderna och Merck rapporterade i juni att cirka 68 procent av patienterna med melanom i stadium 3 och 4 svarade positivt på sina vaccin.

För 32 procent av patienterna gick det sämre, deras cancer fortsatte att spridas och en del av dem dog.

Stéphane Bancel säger att prognosen kommer förbättras när forskarna lär sig mer och att de ännu inte vet varför vaccinet fungerar på en del och inte på andra.

“Det finns så mycket vi fortfarande inte vet om immunförsvaret. Men jag är ganska optimistisk. nästan varje vecka kommer det ett ny forskning eller ny insikt som hjälper fältet”, säger han till Newsweek.

Annat cancervaccin

Även bioteknikbolaget Genentech håller på att utveckla ett vaccin som är utformat för att attackera cancertumörer, de har samarbetat med Biontech.

I maj publicerades en studie som beskriver effekten av deras vaccin på 16 personer med en av de vanligaste och dödligaste typerna av cancer i bukspottkörteln.

Vaccinerna aktiverade T-celler som kände igen bukspottkörtelcancer hos hälften av patienterna, alla de var cancerfria efter ett och ett halvt år.

ANNONS

En patients vaccin-producerade T-celler verkar även ha eliminerat tumörceller som spridit sig till levern. 

För den andra hälften av patienterna, vars immunsystem inte svarade på vaccinet, återkom cancern inom i genomsnitt ett år. 

I oktober började en klinisk fas II-prövning av vaccinet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Positivt resultat för nytt cancervaccin Dagens PS

Läs mer: Kliniska prövningar för cancervaccin – redan i år Dagens PS

Läs mer: Vaccin mot cancer under utveckling – lovande mot hudcancer Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS