Dagens PS

Forskare: Covid-19 kan ha kommit från mårdhundar

Analys av genetiska sekvenser som har samlats in visar att mårdhundar, som säljs illegalt på marknaden Huanan i Wuhan, Kina, kan ha burit på covid-19-viruset och spridit det
Analys av genetiska sekvenser som har samlats in visar att mårdhundar, som säljs illegalt på marknaden Huanan i Wuhan, Kina, kan ha burit på covid-19-viruset och spridit det. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 mars 2023Publicerad: 17 mars 2023

Sedan covid-19-viruset började spridas har viruset ursprung debatterats, och de två teorierna är att det antingen kommer från vilda djur eller att det läckt ut från ett labb.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många forskare har hållit fast vid uppfattningen att covid-19-viruset, precis som de flesta andra virus, har ett naturligt ursprung, men deras hypotes har inte kunnat bevisas, det skriver The Atlantic.

Har funnit genetiska bevis

Det som saknats är genetiska bevis från fisk- och skaldjursmarknaden Huanan i Wuhan i Kina, som visar att viruset kom därifrån.

Den här veckan kan ett internationellt forskarteam med virologer, evolutionsbiologer och genomiker ha hittat det som behövs för att bevisa virusets ursprung.

“Detta stärker verkligen argumentet för ett naturligt ursprung”, säger Seema Lakdawala, virolog vid Emory University, i Atlanta, USA, till The Atlantic. Hon har inte varit involverad i forskningen.

Analys av genetiska sekvenser som har samlats in visar att mårdhundar, som säljs illegalt på marknaden, kan ha burit på viruset och spridit det i slutet av 2019.

ANNONS

Senaste nytt

Stärker teorin om naturligt ursprung

Det här är ett av de hittills starkaste bevisen för att pandemin började när viruset spreds från djur till människa och inte i en labbolycka.

ANNONS

“Detta är en riktigt stark indikation på att djur på marknaden var infekterade. Det finns egentligen ingen annan förklaring som är vettig”, säger virologen Angela Rasmussen till The Atlantic. Hon har varit involverad i forskningen.

Samlade in prover på marknaden

Den genetiska materialet har hämtats från svabbar som tagits på och runt marknaden i Huanan i januari 2020, det skriver New York Times.

Eftersom de kinesiska myndigheterna hade stängt marknaden på grund av misstankar om att viruset kom därifrån hade djuren då röjts undan, men forskare tog prover från väggar, golv, burar och vagnar som transporterar djurburar.

Genetiskt material från mårdhund och virus

I de prover som visade sig vara positiva för covid-19-viruset fann forskarteamet genetiskt material från djur och stora delar var enligt forskare som deltog i analysen, en match med mårdhund.

Mårdhundar är släkt med rävar och kända för att kunna sprida ccoronavirus, men att det genetiska materialet från viruset och mårdhund är sammanblandat bevisar inte att mårdhundarna var infekterade.

Troligt att viruset spridits från djur

ANNONS

Om en mårdhund infekterats är det inte säkert att djuret spridit viruset vidare till människor, det kan ett annat djur ha gjort, eller så kan viruset ha spridits till en mårdhund.

Enligt forskarna fastställer dock deras analys att mårdhundar lämnat genetiska signaturer på samma plats som genetiskt material från covid-19-viruset hittades.

Forskarna menar att de bevisen överensstämmer med ett scenario där viruset har smittat människor via ett vilt djur.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA: Covid-19 kommer troligen från labb

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS