Dagens PS

Folkhälsomyndigheten: Detta behöver utvecklas

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell påpekar i en debattartikel att pandemin drabbade människor ojämlikt
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell påpekar i en debattartikel att pandemin drabbade människor ojämlikt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Folkhälsomyndighetens generaldirektör lyfter i en debattartikel fram fem åtgärder som myndigheten anser krävs inför framtida samhällskriser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell att myndigheten ser svagheter i Sveriges smittskyddslagstiftning och samhällets förmåga att skapa förutsättningar för god hälsa i hela befolkningen.

Befolkningen drabbades inte jämlikt

Covid-19-pandemin har visat att hela samhället måste jobba förebyggande för att minimera riskerna av en hälsokris och Folkhälsomyndigheten konstaterar att vi bäst rustar oss för framtiden med gemensamt lärande och med tydlig ansvarsfördelning.

”En god och jämlik hälsa i hela befolkningen är avgörande för ett hållbart och motståndskraftigt samhälle, och för ett robust civilt försvar”, skriver Karin Tegmark Wisell i debattartikeln, enligt Folkhälsomyndigheten.

I debattartikeln påpekar hon att pandemin inte drabbade befolkningen jämlikt och att risken för allvarlig covid-19 exempelvis var större i tätbefolkade områden med hög andel fattiga och utrikesfödda.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Detta behöver utvecklas

“Vi behöver nu tillsammans kraftsamla för att nå det som är målet med den svenska folkhälsopolitiken: att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”, skriver hon i DN.

Folkhälsomyndigheten sammanfattar fem punkter som myndigheten ser har utvecklingsbehov.

  • Vi behöver vi en modern smittskyddslagstiftning.
  • Vi behöver ett i regionen centralt placerat smittskydd med kapacitet att snabbt skala upp.
  • Vi behöver bättre tillgänglighet till hälsodata för att styra åtgärder rätt.
  • Vi behöver bättre beredskapslager och stärkt medicinsk kompetens.
  • Vi behöver satsningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.

 

“Om ojämlikheten i hälsa består riskerar kostnaderna för individ och samhälle att bli mycket höga även vid nästa kris”, varnar Karin Tegmark Wisell i DN.

Klarade sig bättre under pandemin

Hon skriver att Sverige klarade sig bättre än de flesta länder under pandemin vad gäller konsekvenserna för folkhälsan i stort, samt att det var gynnsamt för barns hälsa att grundskolorna hölls öppna.

Vidare skriver hon att det inte ökade smittspridningen i samhället, vilket en analys från de nordiska länderna som snart ska presenteras visar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Beviset: Sverige valde rätt väg under pandemin

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS