Dagens PS

Fler unga drabbas av farlig tarmcancer

I USA diagnosticeras allt fler unga med tarmcancer, ett exempel är "Black Panther"-stjärnan Chadwick Boseman som dog av tjocktarmscancer vid 43 års ålder
I USA diagnosticeras allt fler unga med tarmcancer, ett exempel är "Black Panther"-stjärnan Chadwick Boseman som dog av tjocktarmscancer vid 43 års ålder. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023

I USA diagnosticeras nu allt fler yngre människor med tarmcancer, cancer i änd- och tjocktarmen, och dessutom i ett farligt stadium av cancern.

ANNONS
ANNONS

Nu är en av fem som i USA diagnosticeras med cancer i ändtarmen, rektalcancer och cancer i tjocktarmen, koloncancer, i början av 50-årsåldern eller yngre, det rapporterar CNN.

Fler med avancerat stadie av cancern

Siffrorna kommer från American Cancer Societys rapport om båda formerna av tarmcancer, med samlingsnamnet kolonrektalcancer.

Enligt rapporten ökade andelen fall av dessa cancerformer bland vuxna under 55 från 11 procent år 1995 till 20 procent år 2019.

Enligt rapporten verkar det också som fler diagnosticeras med avancerade stadier av tarmcancer, hela 60 procent av alla nya fall av kolorektalcancer var i avancerade stadier år 2019, runt 2005 var den siffran 52 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Dödstalen har minskat

Tack vare screening och bättre behandlingar samt en minskning av riskfaktorer, som exempelvis rökning, har både antalet fall av tarmcancer och dödstalen totalt sett minskat under det senaste decenniet.

Men Kimmie Ng, chef för Young-Onset Colorectal Cancer Center vid Dana-Farber Cancer Institute i Boston tycker att förbättringen har avtagit på grund av den motsatta trenden hos ungdomar.

“Fler och fler får diagnosen cancer som kanske inte går att bota”, säger hon till Wall Street Journal.

Inte längre ovanligt med unga

William Dahut, chief scientific officer för American Cancer Society, ACS, säger att det nu inte är sällsynt att höra om en ung person med avancerad kolorektalcancer.

Till exempel dog “Black Panther”-stjärnan Chadwick Boseman vid 43 år av cancer i tjocktarmen.

ANNONS

“Det brukade vara något vi aldrig hörde eller såg det här, men det är en hög andel nu av kolorektalcancer under 55 år”, säger William Dahut till CNN.

Han menar att det är svårt att peka ut en orsak till det här, men tror att vissa faktorer kan vara relaterade till förändringar i miljön eller i människors diet.

Fler överlever nu

Den nya rapporten visar också att fler överlever kolorektalcancer. Överlevnaden minst fem år efter diagnos har ökat från 50 procent i mitten av 1970-talet till 65 procent från 2012 till 2018.

“Om du tittar på de övergripande trenderna har förekomsten av tjocktarmscancer i denna rapport minskat från 66 per 100 000 1985 till 35 per 100 000 2019, så nästan hälften”, säger Paul Oberstein till CNN.

Han är medicinsk onkolog vid NYU Langone Perlmutter Cancer Center och har inte varit involverad i den nya rapporten, han tycker att förändringen i dödlighet är ännu mer imponerande.

ANNONS

Bland de vanligaste cencertyperna

“1970, vilket var länge sedan, var dödsfrekvensen för kolorektalcancer 29,2 per 100 000 personer, och 2020 var den 12,6 per 100 000. Så en dramatisk, över 55-procentig minskning av dödsfall per 100 000 personer”, säger han till CNN.

I USA är kolorektalcancer en av de vanligaste cancertyperna och den näst dödligaste, efter lungcancer. År 2023 väntas ungefär 153 000 diagnisticeras i USA, enligt uppskattningar från ACS, cirka 19 500 av dem väntas vara under 50.

Tarmcancer i Sverige

I Sverige är kolorektalcancer den tredje vanligaste cancerformen, efter bröstcancer och prostatacancer, här diagnosticeras nästan 7 000 personer med kolorektalcancer varje år, enligt Internetmedicin.

Två tredjedelar av de som diagnosticeras med kolorektalcancer i Sverige har coloncancer och en tredjedel har rektalcancer.

Enligt Cancercentrum är överlevnaden efter fem år för coloncancer cirka 68 procent och för rektalcancer cirka 69 procent. I Sverige är endast 5 procent av dem som insjuknar under 50 år.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kliniska prövningar för cancervaccin – redan i år

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS