Fauci: Kina döljer fortfarande uppkomsten av covid

Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022
Anthony Fauci
Anthony Fauci pekar mot att covid-19 spreds från en djurmarknad. (Foto: TT)

Enligt Anthony Fauci döljer Kina fortfarande uppkomsten av covid-19. Labbteorin är dock mindre trolig, enligt den amerikanske smittskyddsexperten.

ANNONS
ANNONS

Anthony Fauci önskar att han fick mer information från de kinesiska myndigheterna om vad som egentligen hände 2019.

“Öppet sinne” kring uppkomsten av covid-19

Samtidigt kommer smittskyddsexperten “hålla ett helt öppet sinne” om vad som orsakade att viruset spreds i Kina och vidare ut i världen, skriver Business Insider.

Det är mer troligt att viruset hoppade från djur till människa på en “wet market” än att det uppkom i ett kinesiskt labb, menar Fauci.

Egentligen kan vad som helst ha hänt men “bevisen som de har arbetat med i åratal pekar starkt mot en naturlig händelse”, uppgav Fauci under en intervju på onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Lagt locket på

Samtidigt som de kinesiska myndigheterna har lagt locket på från första dagen, “eftersom de är rädda att bli beskyllda för något” så har Fauci och hans kollegor fått mycket hjälp från privatpersoner- och forskarkollegor i Kina i att lösa mysteriet.

De kinesiska myndigheterna agerade likadant under Sars-vågen i början av 2000-talet. Fauci säger vidare att det hade varit betydligt lättare i arbetet med covid-19 om utredare hade fått tillgång till djurmarknaderna på ett tidigt stadie.

“Djur som var förbjudna och inte fick vara på en marknad där människor kan vara i kontakt med dem fördes dit ändå eftersom de för in mycket pengar.”

Läs även: Expert: Fyll på ditt covidvaccin – hösten och vintern blir svår

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS