Dagens PS

Expert: Fyll på ditt covidvaccin - hösten och vintern blir svår

Smittskyddsexperten Anthony Fauci uppmanar amerikaner att vaccinera sig mot covid-19 och ta sina påfyllnadsdoser eftersom hösten och vintern väntas bli svår.
Smittskyddsexperten Anthony Fauci uppmanar amerikaner att vaccinera sig mot covid-19 och ta sina påfyllnadsdoser eftersom hösten och vintern väntas bli svår. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 aug. 2022Publicerad: 06 aug. 2022

Smittskyddsexperten Anthony Fauci varnar för att covid-19 under hösten och vintern kommer öka och uppmanar alla som inte vaccinerat sig att göra det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittskyddsexperten och chefen för USA:s National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, menar att vi behöver förbereda oss för en svår höst och vinter, han säger att de som inte vaccinerat sig mot covid-19, eller tagit sina påfyllnadsdoser, bör göra det, det rapporterar CNBC.

“Om de inte blir vaccinerade eller om de inte tar sina påfyllnadsdoser kommer de att få problem,” sade Anthony Fauci, som också är USA:s president Joe Bidens medicinska chefsrådgivare, till Los Angeles radiostation KNX News 97.1:s på tisdagen, skriver CNBC.

Många amerikaner ovaccinerade

Uppmaningen riktar sig till väldigt många amerikaner. Enligt Kaiser Family Foundation hade ungefär 70 procent av amerikanerna, nästan 228 miljoner människor, inte vaccinerat sig eller tagit sina påfyllnadsdoser den 21 juli.

Enligt data från USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, har endast 48,4 procent av alla amerikaner som har rätt till en påfyllnadsdos tagit den och bland vuxna som är 50 år eller äldre har endast 30,9 procent tagit den.

Kan bli en våg av dödsfall

Inför hösten och vintern är det här ett stort problem för USA där fallen av covid-19 de kommande månaderna kan öka med 100 miljoner nya infektioner som leder till en våg av dödsfall, detta enligt en prognos gjord i maj av Vita husets koordinator för covid-respons, Ashish Jha.

Anthony Fauci tycker att USA:s vaccinfrekvens är nedslående och menar att en anledning kan vara att folk som inte tillhör en högriskgrupp tror att de inte behöver ta påfyllnadsdoser. Han menar att den som inte vaccinerar sig aktivt förlänger virusets livslängd och dess chans att ytterligare anpassa sig genom mutationer.

ANNONS

Nya vaccin väntas i september

Virusvarianten BA.5 är nu den dominerande varianten i USA och denna variant kan undgå de antikroppar som vaccinen skapar, men det är inte en anledning till att inte vaccinera sig eftersom något skydd är bättre än inget och vaccinen är fortfarande bra på att förhindra svår sjukdom och död.

Enligt Anthony Fauci kommer påfyllnadsvaccin som slår mot olika varianter av covid-19-viruset, som BA.5, och som därför ökar immuniteten mot de varianterna, troligtvis bli tillgängliga i september.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tidigare infektion och vaccin skyddar inte mot BA.4 och BA.5

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS