Experten: Släpp ideologitänk i vårdfrågan

Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 22 jan. 2020
sjukvård-ideologi
Sjukvården får kritik för bristande långsiktigt tänk. Arkivbild. (Foto: TT)

Reportern Samuel Åsgård, som skrivit om vårdfrågor sedan 2011, efterfrågar mindre ideologi och mer långsiktighet i vården. “Pengar löser inte allt”, menar han också. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny debattartikel i Dagens Samhälle ger den erfarne medicinreportern Samuel Åsgård sin syn på överbeläggningen inom vården.

Åsgård har bevakat sjukvård sedan 2011, och sett olika olika planer för sjukvården lanseras, för att sedan rivas upp vid maktskifte. Han menar att det har funnits en orimlig “övertygelse att mer pengar löser allt”. För att hindra att kostsamma planer införs i onödan efterfrågar han mer konsensus kring vården från makthavarna.

“Så frågan är om det är möjligt att lyfta blicken från politiska ideologier och favoritteorier om sjukvårdens organisation. Går det att hitta konsensus kring långsiktiga villkor, resurser och spelregler för sjukvården?”, skriver han.

Åsgård menar också att det har funnits en övertro till omställningen till nära vård. Vårdcentraler kan lasta av akutmottagningarna skriver han, men inte i den utsträckning som har framförts på olika håll.

“Alla kan inte få hjälp på närakuter och vårdcentraler. Om akutsjukhusen inte har tillräcklig kapacitet för att ta emot patienter med hjärtinfarkt, stroke och andra tillstånd som kräver sjukhusvård så kommer krisen att bestå”, skriver han.

Läs mer: Överbeläggningen ökat kraftigt >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS