Dagens PS

Tidigare infektion och vaccin skyddar inte mot BA.4 och BA.5

Smittskyddsexperten Anthony Fauci säger att man nu har bra data som visar att den som varit infekterad med omikron inte har särskilt bra skydd mot dess undervarianter BA.4 och BA.5
Smittskyddsexperten Anthony Fauci säger att man nu har bra data som visar att den som varit infekterad med omikron inte har särskilt bra skydd mot dess undervarianter BA.4 och BA.5. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juli 2022Publicerad: 15 juli 2022

Den som varit smittad av originalversionen av omikron har inte särskilt bra skydd mot dess undervarianter BA.4 och BA.5.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittskyddsexperten och chefen för USA:s National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, menar att de som smittades av omikron i den första omikronvågen inte har något bra skydd mot omikrons undervarianter BA.4 och BA.5 som nu är de dominerande virusvarianterna i USA, det rapporterar Fortune.

I USA utgörs majoriteten av alla covid-19 fall av de immunundvikande undervarianterna BA.4 och BA.5, de står nu för 80 procent av alla infektioner där. Enligt USA:s president Joe Bidens administration har särskilt BA.5 potentialen att öka antalet infektioner de kommande veckorna

BA.5 nu dominerande i Sverige

I Sverige har omikronvarianten, sedan februari, utgjort 100 procent av alla sekvenserade prover som görs för att följa förekomsten av olika virusvarianter. Förekomsten av BA.5 och dess undervarianter har de senaste veckorna ökat och vecka 26 utgjorde den 70 procent av alla sekvenserade prover, detta enligt Folkhälsomyndigheten.

“Det är väldigt, väldigt tydligt att immuniteten avtar, vare sig det är immunitet efter infektion eller immunitet efter vaccin”, sade Anthony Fauci vid en presskonferens om covid-19 i Vita huset. “Vi har bra data nu att om du var infekterad med BA.1 så har du verkligen inte så mycket bra skydd mot BA.4 och BA.5”, fortsatte han, skriver Fortune.

Stor risk för återinfektion

Originalversionen av omikron, BA.1, drabbade USA förra året och tog över från delta, som då var den dominerande virusvarianten i landet. Sedan dess har inga nya stammar av viruset av betydelse hittats, bara undervarianter till omikron, var och en av undervarianterna har varit mer smittsamma än de tidigare.

Enligt Anthony Fauci visar data från andra länder att potentialen för återinfektion med BA.4 och BA:5 är tydlig, han uppmanar alla som har rätt till vaccination och påfyllnadsdoser att vaccinera sig.

Covid fortsätter öka i Sverige

Enligt Folkhälsomyndigheten fortsatte antalet bekräftade fall av covid-19 att öka i Sverige under vecka 27, då rapporterades 3 891 bekräftade fall i landet, vilket är en ökning med 7 procent från vecka 26.

BA.4 och BA.5 tros vara de hittills mest smittsamma varianterna av covid-19 eftersom de kan undvika immunitet både från tidigare infektioner och från vaccinationer, men enligt Folkhälsomyndigheten tyder mycket på att vaccin fortsatt skyddar mot allvarlig sjukdom och död.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: Pandemin är långt ifrån över – covid ökar i 110 länder

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS