Enligt en svensk expert är amerikanska forskares varning om att sötningsmedlet erytritol kan öka risken för hjärtattack, stroke och för tidig död överdriven.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare har rapporterat har forskare i en ny studie funnit att sötningmedlet erytritol ger hälsorisker.

Men Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin, tycker inte att studiens resultat är så alarmerande, det rapporterar Expressen.

”De patienter som ingår i analysen hade redan riskfaktorer för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Dessa har förmodligen i hög utsträckning fått råd om kostförändringar som inkluderar att byta till exempel sockersötad dryck mot dryck med sötningsmedel. Det kan i sin tur förklara deras högre nivå av ämnet i blodet”, säger hon, till Expressen.

Det handlar om omvänt orsakssamband när patienter med högre risk för exempelvis diabetes, stroke och hjärt- kärlsjukdom rekommenderas att välja godsaker med sötningsmedel hellre än socker.

I studien diskuteras inte detta och det förvånar Ingrid Larsson.

”Det kom en studie för några år sedan som presenterade slutsatsen att kvinnor som konsumerade sötningsmedel i högre utsträckning drabbades av stroke. Men det visade sig att de som drabbades av stroke var främst de som hade fetma och att fetman är det som ligger bakom den ökade risken för stroke, säger hon till Expressen.

ANNONS
ANNONS