EU stämmer Astra Zeneca. De anser att man blivit lovade betydligt mer vaccin än man fått av Astra Zeneca – och stämmer nu läkemedelsjätten för uteblivna leveranser. 

ANNONS

Sedan tidigare har EU meddelat att Astra Zenecas avtal inte förlängs efter årskiftet, och tänker fokusera på vacciner som använder sig av så kallad mRNA-teknologi, vilket vaccinerna från både Pfizer/Biontech och Moderna erbjuder.

Levererade 30 miljoner men lovade 100

Nu står det också klart att EU inlett rättsprocesser mot den brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca för att de inte fått tillräckligt mycket leveranser. Astra Zeneca har levererat 30 miljoner vaccindoser men lovade 100 miljoner doser det första kvartalet 2021, menar EU.

”Anledningen är att vissa villkor i kontraktet inte respekterats och att företaget inte varit i stånd att presentera en trovärdig strategi för att säkerställa att doserna levereras i tid”, säger Stefan De Keersmaecker, EU-kommissionens talesperson vid en pressbriefing i Bryssel.

Företaget ska försvara sig i domstol

Irlands hälsominister Stephen Donnelley specificerade i förra veckan att det handlar om ouppfyllda löften om leveranser av vaccin mot covid-19 i april, maj och juni, skriver TT.

Astra Zeneca menar att stämningen är grundlös och att de med kraft ska försvara sig i domstol, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Störst risk för unga att få blodpropp av Astravaccin