Den amerikanska ekonomin har börjat svikta. Det påverkar livsstilen i hela befolkningen, konstaterar Business Insider. En av de saker som människor väntar med är att skaffa barn.

ANNONS

Många amerikaner skjuter upp stora beslut i livet, som att skaffa bostad eller bilda familj. Det här är ett klassiskt mönster när tiderna blir ekonomiskt bistra och oförutsägbara.

Än så länge märks det inte av, men sannolikt kan bli färre barn som föds i USA. Redan under pandemin var många försiktiga med att bilda eller utöka sin familj, och flera ekonomer tror att det kan bli likadant nu. Under den förra stora lågkonjunkturen minskade födslarna med 9 procent.

Människor i tider av ”politisk och social oro” har historiskt sett ofta har valt att vänta och se, menar sociologiprofessorn Christine Percheski.

Men det finns fler tecken på att man väntar och ser.

Ekonomin får färre att säga upp sig

Det som under 2021 kallades för ”the great resignation” – det vill säga att allt fler sade upp sig för att söka jobb på en hugande arbetsmarknad – har lagt sig. Allt färre säger upp sig från fasta jobb där många verkar värdera tryggheten i en anställning.

RealPage, ett bolag som levererar elektroniska lösningar för hemmet, har dessutom släppt statistik som visar att fler flyttar ut ur sina hem än som flyttar in i dem nu. Så har trenden inte sett ut på 30 år. Vändningen kom i tredje kvartalet.

Än så länge handlar det inte om lågkonjunkturen – den har inte hunnit få så starkt grepp om ekonomin ännu menar ekonomen Jay Parsons. Det handlar i stället om att unga personer låter bli att flytta hemifrån.

ANNONS
ANNONS

Det är ett ganska rationellt beslut eftersom boräntorna har stigit rejält. 2021 lånade man till sitt hem och betalade 3 procent i fast ränta. Nu har den stigit till 7 procent, vilket för många ger ett sämre ekonomiskt utrymme.

Läs också:

USA måste dra ner konsumtionen – ordentligt [Dagens PS]