Dagens PS

Drönare från Everdrone har räddat sitt första liv

Everdrone
Drönare från Everdrone har för första gången räddat ett liv. (Foto: : Andreas Claesson / Everdrone AB / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 03 jan. 2022Publicerad: 03 jan. 2022

Drönare från företaget Everdrone räddade sitt första liv i december, skriver Ny Teknik. Det specialanpassade drönarsystemet har tagits fram för att assistera vid plötsligt hjärtstopp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

9 december 2021 föll en man i Västra Götaland ihop på sin garageuppfart. Två personer, varav akutläkare, kunde sätta i gång hjärt-lungräddning samtidigt som den andra ringde 112, skriver Ny Teknik.

Everdrones drönare var i luften inom en minut och ungefär två minuter senare var den på plats för att hissa ned en hjärtstartare. Då kunde läkaren omedelbart defilibrera patienten. Snart var även en ambulans på plats.

Idén som Everdrone har lanserat och testat under en längre tid bygger på att en drönare som bär på en hjärtstartare autonomt tar sig till det ställe som ett anrop kommer ifrån. Det går oftast fortare för drönaren att ta sig fram än det gör för ambulansen, visar tester som Everdrone har gjort under 2019 och 2020.

När det gäller plötsligt hjärtstopp är just tidsaspekten viktig – ju snabbare hjärtstartare kan komma i bruk desto bättre. Samtidigt krävs det förstås fortfarande andra aktiva insatser från människor i omgivningen.

”Den här incidenten har bevisat för oss själva och andra att vår drönartjänst fungerar.”, säger Everdrones vd Mats Sällström till Ny Teknik.

Everdrone först med autonom drönare

”I dag vet vi att vi har bidragit till det här lyckade fallet, och mannen som drabbades av hjärtstoppet har också ringt upp mig och tackat. Jag stod inne i mataffären och skulle precis betala när jag fick samtalet”, berättar Mats Sällström för Ny Teknik.

I juli 2019 blev Everdrone först i Sverige med att låta en drönare lyfta, flyga och landa utan styrning.

ANNONS

Sommaren 2020 började Everdrone flyga ut på larm som en integrerad del av akutvården. Den åkte ut på 12 av 53 larm och var framme snabbare än ambulansen i sju av de 12 fallen. Däremot kom den av olika anledningar inte till användning då.

Sedan har Everdrone finslipat mjukvaran utifrån statistik och funderat över hur baserna för drönarna bäst ska placeras. Idag finns en del problem som drönarna behöver utvecklas för att behärska, bland annat dåligt väder.

”Vårt system fungerar så pass bra i dag att vi vill skala upp det och kommersialisera tekniken”, säger Mats Sällström.

Läs också:

Drönare med hjärtstartare ska rädda liv
Tekniken som kommer att påverka ditt liv 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS