Det finns många användningsområden för drönare i vården och i Västra Götalandsregionen pågår bland annat ett pilotprojekt där drönare levererar hjärtstartare.

ANNONS

I Västra Götalandsregionen startade för snart fyra år sedan ett pilotprojekt med drönare som transporterade blod mellan sjukhus, det rapporterar Computer Sweden.

Flera nya pilotprojekt

I dag används inte drönare längre för blodtransporter, men i ett nytt projekt används de för att leverera hjärtstartare vid larm.

Regionen har i dag fem drönare som används skarpt vid plötsliga hjärtstopp, trots att det fortfarande är ett projekt.

Ytterligare ett drönarprojekt har nu startats i regionen där drönare skickas ut till olycksplatser för att få en snabb bild på läget.

Drönare kan göra mer

”Vi har ju inte så mycket i vården som bara gör en sak och sedan står stilla. Så vi ser stora möjligheter med att drönarna kan göra mer”, säger Magnus Kristiansson, innovationsledare på Innovationsplattformen VGR, till Computer Sweden.

Inför testerna har Integritetsskyddsmyndigheten gett regionen tillstånd att ta drönarbilder i samband med olycksplatser och sjukvårdsindatser.

Regionen har ytterligare ett drönarprojekt på gång där drönare ska transportera blodprover från små vårdinrättningar till labb och sjukhus.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, teknik och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Larmet: Många drönare över skyddsobjekt [Dagens PS]