Det här tjänar ingenjörer inom Life Science

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
Sveriges ingenjörers senaste lönestatistik visar att lönenivån för civilingenjörer inom Life Science hamnar på plats tio och högskoleingenjörers lönenivå hamnar på plats sju bland ingenjörer inom olika branscher
Sveriges ingenjörers senaste lönestatistik visar att lönenivån för civilingenjörer inom Life Science hamnar på plats tio och högskoleingenjörers lönenivå hamnar på plats sju bland ingenjörer inom olika branscher. (Foto: Pixabay)

Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik visar att de högsta medellönerna för ingenjörer, både civilingenjörer och högskoleingenjörer, finns inom fastighetsbranschen, bank- och finansbranschen samt försäkringsbranschen.

ANNONS
ANNONS

För ingenjörer som arbetar inom Life Science-branschen är lönerna lägre, lönenivån för civilingenjörer inom Life Science hamnar på plats tio och högskoleingenjörers lönenivå hamnar på plats sju.

Löneskillnader beror på flera saker

För civilingenjörer som jobbar inom den privata Life Science-branschen ligger medellönen på 60 500 kronor och för högskoleingenjörer på 55 600.

“Utvecklingen går snabbt inom Life Science och det för med sig stor efterfrågan på ingenjörskompetens”, säger Johan Kreicbergs chefsekonom och samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Johan Kreicbergs, chefsekonom/samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer Johan Kreicbergs, chefsekonom/samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer. (Foto: Sveriges Ingenjörer)

 

Enligt honom hänger löneskillnader mellan olika branscher ihop med flera olika faktorer.

“I de branscher där lönerna är högst finns det ofta en högre andel specialister och chefer. Dessutom varierar både åldersstrukturen och rätten till övertidsersättning mellan branscher”, förklarar han i pressmeddelandet.

Han menar att det inte är konstigt att branscher som har en större andel yngre medarbetare har lägre löner än genomsnittet.

I dag är arbetslösheten bland ingenjörer rekordlåg och många arbetsgivare har svårt att rekrytera, då är och förblir lönen ett viktigt konkurrensmedel för att attrahera personal.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hur kan personal inom Life Science förberedas för framtiden?

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS