I framtiden skulle det kunna bli möjligt att screena för demens eftersom forskare funnit att tecken på demens kan upptäckas nio år innan diagnos.

ANNONS

Det har hittills varit oklart om det är möjligt att upptäcka förändringar i hjärnans funktion innan symptom märks av, nu har forskare vid Cambridge University upptäckt att det kan vara möjligt att upptäcka tecken på demens långt innan symptomen märks av, det rapporterar The Guardian.

Richard Oakley, biträdande forskningschef vid Alzheimers Society, menar att resultaten tyder på att minnes- och tankeproblem, för vissa människor som utvecklar Alzheimers sjukdom, kan börja upp till nio år innan de får en diagnos.

Öppnad möjligheten för screening

”Det här öppnar möjligheten för screeningprogram i framtiden för att hjälpa till att identifiera personer i riskzonen och som kan dra nytta av interventioner, och för att identifiera fler personer som är lämpliga för kliniska prövningar för nya demensbehandlingar, som båda så desperat behövs”, säger han till The Guardian.

Studiens huvudförfattare, Nol Swaddiwudhipong, menar att det här är ett steg mot att kunna screena personer som löper störst risk, som personer över 50 eller personer med högt blodtryck eller som inte tränar tillräckligt.

”När vi tittade tillbaka på patienternas historia blev det tydligt att de visade en viss kognitiv försämring flera år innan deras symtom blev tillräckligt uppenbara för att få en diagnos. Funktionsnedsättningarna var ofta subtila, men över ett antal aspekter av kognition”, säger han till The Guardian.

Finns få effektiva behandlingar mot demens

Forskarna analyserade data från den brittiska biobanken och kunde hitta funktionsnedsättningar inom flera områden, som problemlösning och sifferminne flera år innan patienter fick en officiell diagnos.

I dag finns väldigt få effektiva behandlingar mot demens, enligt experter beror det på att diagnosen ofta kommer först när symptomen kommer och den underliggande orsaken har börjat flera år eller flera årtionden tidigare.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Gå ordentligt varje dag och minska risken för demens [Dagens PS]