Dagens PS

Danderyds sjukhus startar unikt labb för klinisk AI-forskning

Cair_lab Danderyds sjukhus
Det nystartade innovationslaboratoriet CAIR-lab, vid Danderyds sjukhus, är inriktat på att utveckla praktisk användning av artificiell intelligens för användning inom hälso- och sjukvården. (Foto: Danderyds sjukhus)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021

Vid Danderyds sjukhus har ett världsunikt innovationslaboratorium startats. Nystartade Clinical AI Research-lab är inriktat mot utveckling av praktisk användning av AI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nystartade innovationslaboratoriet Clinical AI Research-lab, CAIR-lab, vid Danderyds sjukhus, är inriktat på att utveckla praktisk användning av artificiell intelligens, AI, och sammanbinder kompetens inom medicin, teknik och innovation för att hjälpa utvecklingen av framtidens precisionsmedicin.

Inom hälso- och sjukvården finns i dag få AI-produkter tillgängliga för användning, därför kommer CAIR-lab vid Danderyds sjukhus, tillsammans med Karoloinska Institutet, ta fram prototyper som ska bli kommersiellt gångbara produkter.

Ta fram och testa prototyper

“Tanken med CAIR-lab är att snabbt ta fram prototyper som kan testas på ett säkert sätt i kliniska miljöer. Genom att laboratoriet befinner sig på Danderyds Sjukhus kan vi snabbt sålla ut de bästa idéerna då sjukhuset är ett av Sveriges största med inriktning på vanliga folksjukdomar. Miljön ger oss unika förutsättningar för att hitta de områden där AI har störst möjlighet att påverka och utveckla sjukvården, säger Max Gordon, överläkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetschef på CAIR-lab i ett pressmeddelande.

När CAIR-lab får in en pilotprodukt hamnar den i inkubatorn, där AI-motorn testas i sin kliniska vardag och när piloten, efter att ha testats visar sig fungera, förs den över till acceleratorn för att skalas upp packeteras till en kommersiellt gångbar produkt genom att den testas storskaligt på, i första hand, Danderyds sjukhus.

“Med vår erfarenhet och kunskap från tidigare AI-projekt vill vi hjälpa fler innovationer att nå ända fram till patienterna. CAIR-lab fungerar som ett steg mellan forskning och kommersiell innovation. Vi är en öppen resurs för alla medicinska specialiteter som vill bedriva utveckling av kliniska AI-innovationer och bygga kliniskt användbara applikationer, säger Martin Magnéli, läkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetsledare på CAIR-lab, i pressmeddelandet.

Läs mer: Forskning ska nå patienter snabbare med ny forskningsmiljö

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS