I USA har hälsomyndigheten skickat ut en rikstäckande uppmaning till läkare om att hålla utkik efter symptom på hepatit hos barn, detta för att bredare undersöka oförklarade hepatitfall bland barn.

ANNONS

För att förstå orsaken till de oförklarade fallen av hepatit, leverinflammation, bland små barn säger USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, att de arbetar tillsammans med sina motsvarigheter i Europa för att hitta orsaken till infektionerna, det rapporterar Reuters.

Hos flera av de drabbade barnen i Europa har det vanliga förkylningsviruset adenovirus hittats, men inte hos alla. På torsdagen sade hälsomyndigheter i Storbritannien att de har identifierat 108 fall av hepatit bland barn samt att vissa av fallen var så allvarliga att barnen behöver en levertransplantation.

Flera fall i Europa

Även i Danmark, Irland, Nederländerna och Spanien har fall rapporterats, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Läkare i USA uppmanas nu att rapportera alla misstänkta fall av hepatit som uppstått av okänd anledning till sina statliga eller lokala hälsovårdsmyndigheter.

Nu uppmanar CDC läkare att hålla utkik efter symåtom på hepatit hos barn. De amerikanska läkarna uppmanas även att testa barn med symptom på hepatit för adenovirus. CDC:s varning till de amerikanska läkarna är en följd av de nio fall av oförklarad hepatit hos tidigare helt friska barn mellan ett och sex år som Alabamas folkhälsomyndighet rapporterat om.

Första fallen i Alabama

De första fallen i USA rapporterades i oktober 2021 vid ett barnsjukhus i Alabama som fick in fem barn med oförklarade leverskador, varav några med akut leversvikt. De vanligaste formerna av hepatit, A, B och C, kunde uteslutas och alla fe barn testade positivt för adenovirus.

När sjukhuset gick igenom journaler hittades fyra fall till med barn som hade leverskador och adenovirusinfektioner. I Alabama har inge ytterligare fall, utöver dessa nio barn, hittats. CDC arbetar tillsammans med USA:s olika staters hälsodepartement för att identifiera fall i USA.

14 fall i Skottland

I Skottland larmade folkhälsomyndigheten om ovanliga hepatitfall bland barn den 6 april och nu har 14 fall identifierats där, plus ytterligare ett fall som undersöks den här veckan.

ANNONS
ANNONS

Den ledande teorin är att de oförklarade hepatitfallen bland barn orsakas av en särskild typ av adenovirus men även andra möjliga orsaker undersöks. Inga av fallen, vare sig i USA eller i Storbritannien har kopplats till vaccinen mot covid-19 och i Alabama har inget av de nio drabbade barnen haft covid-19.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oförklarade fall av hepatit bland barn [Dagens PS]