Dagens PS

Cancer: Ny upptäckt kan revolutionera behandlingen

En cancercell med DNA i blått, mitokondrier i gult och en del av cellskelettet i lila. Forskare har nu hittat ett sätt att via mitokondrierna förbättra vårt immunförsvars förmåga att känna igen cancer
En cancercell med DNA i blått, mitokondrier i gult och en del av cellskelettet i lila. Forskare har nu hittat ett sätt att via mitokondrierna förbättra vårt immunförsvars förmåga att känna igen cancer. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

Forskare har gjort en förvånande upptäckt som gör att cancerceller blir lättare att förstöra, upptäckten skulle kunna revolutionera behandlingen av cancer.

ANNONS
ANNONS

Vid Salk Institute i San Diego i Kalifornien har forskare upptäckt ett nytt sätt att förbättra kroppens förmåga att känna igen och bekämpa cancer, det rapporterar Newsweek.

Forskarna lovar att göra immunterapi tillgänglig för fler typer av cancer.

“Du kan tänka på immunterapi som en pro-medicin. (Den) använder din kropps adaptiva immunsystem för att bekämpa tumören”, säger Susan Kaech till Newsweek.

Hon är medförfattare till den vetenskapliga artikeln om studien och chef för NOMIS Center for Immunology and Microbial Pathogenesis.

Mindre giftigt

Jämfört med traditionell cancerbehandling med kemoterapi, cellgifter, har immunterapi viktiga fördelar.

“Det är en mångsidig och mycket diversifierad verktygslåda. Även om det säkert finns biverkningar, är immunterapi överlag mindre giftigt jämfört med kemoterapi och lättare för patienten att hantera”, säger Susan Kaech till Newsweek.

Hon tillägger att den viktigaste skillnaden dock är att eftersom immunterapi framkallar ett adaptivt immunsvar mot tumören kan patienter utveckla ett långsiktigt immunologiskt minne som även slår mot återkommande tumörer.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Funkar inte för alla

Men, immunterapi fungerar inte för alla. Det är dock ett spännande område och många försöker hitta sätt att få det att fungera på fler.

Payam Gammage är universitetslektor och expert i mitokondriell onkogenetik vid University of Glasgow och gruppledare vid Cancer Research UK Beatson Institute,

Han säger till Newsweek att immunterapi kan vara väldigt, väldigt effektivt, men att det generellt bara fungerar på en minoritet av alla människor och att det inte är klart varför det är så.

Tillståndet på en patients mitokondrier, cellernas energiproducerande kraftverk, är en indikator på om patienten kommer svara på immunterapi

“Om du tar patienter och stratifierar dem efter om de har mitokondriella brister eller inte i sin tumör, är det ett mycket kraftfullt sätt att förutsäga vem som kommer att svara på immunterapi eller inte”, säger Payam Gammage till Newsweek.

Mitokondriernas roll

Tidigare antogs ofta att mitokondrierna har en oviktig roll i cancer, men under de senaste åren har forskare utmanat det antagandet.

Tom MacVicar är expert på mitokondriell omprogrammering vid cancer vid University of Glasgow och Cancer Research UK Beatson Institute.

Han berättar för Newsweek att mitokondrier spelar en mångfacetterad roll i cancer och är, som många trott, inte avstängda och överflödiga för cancerutvecklingen.

Till exempel driver de biosyntesen av makromolekyler, som fetter och byggstenarna i DNA, som är avgörande för cancercelltillväxt och cancerspridning.

Undviker immunsystemet

Susan Kaech och Gerald Shadels labb från San Diego Nathan Shock Center of Excellence in the Basic Biology of Aging, beslutade att undersöka hur förändringar i mitokondrierna kan påverka tumörtillväxt.

ANNONS

Cancerns förmåga att undvika vårt immunsystem är, förutom okontrollerbar tillväxt, ett av cancercellernas kännetecken.

Kärnan i studien var att bättre förstå hur cancertumörer förvärvar det metaboliska tillstånd som ger dem både en tillväxtfördel och förmågan att undvika immunsystemet.

Mer succinat

Det de hittade var dock helt oväntat. För att begränsa flödet av energi genom mitokondriernas maskineri kopplade forskarna om dem, vilket resulterade i uppbyggnaden av en metabolit kallad succinat.

I cellen har succinat många roller, bland annat reglerar den genuttryck, när koncentrationen av succinat i cellen ökades kunde forskarna öka uttrycket av vissa gener som är involverade i korssamtal med immunsystemet.

När mitokondrierna producerar mer succinar kan mer provtagningar av cellens inre göras så att eventuella mutationer inne i cellen hittas av immunsystemet.

Därmed blir det svårare för cancercellerna att undgå vårt immunförsvar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Cancer: Vanliga kemikalier ökar risken för kvinnor Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS