Dagens PS

"Brutalt år" för biotech i USA – rekordmånga konkurser

Rekordmånga konkurser i biotechbranschen i USA. (Foto: Jessica Hill/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

2023 blev ett “brutalt år” för biotech-branschen i USA – antalet konkurser var det högsta sedan 2010. Det kan också få effekt i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt data från S&P Global Market Intelligence som Fierce Biotech skriver om försattes 18 biotech-bolag i konkurs under fjolåret, en ökning från åtta året innan vilket i sin tur var det högsta på ett decennium. Detta under ett år där rapporterna duggade tätt om röda siffror, sparprogram och personalnedskärningar i sektorn även bland de bolag som klarat sig bättre än konkurs.

Tredjeplats bland konkurser i år

2024 har inte börjat bättre, Humanigen och Athersys är bland bolagen som skickat in konkurspapper till myndigheterna under årets start. Sjukvårdssektorn som helhet har börjat året på en tredjeplats i antalet konkurser bakom industri och konjunkturkänsliga konsumentprodukter, enligt S&P.

Sjukvårdssektorns problem med konkurser i USA kan visa på en trend som också kan märkas av i Sverige, där börsen är full av både stora och små bolag inom biotech, life science och sjukvård.

Utveckligen av nya läkemedel innebär stora investeringar i början av processen med den potentiella uppsidan längre fram i tiden. När räntan nu stigit blir finansieringen svårare att få till för många bolag, vilket kan ställa till det för bolag som behöver finansiera utveckling i nutid men inte har lika mycket intäkter i nutid.

Sverige har flest konkurser i Norden

Som ett exempel ansökte det börsnoterade bolaget RLS Global om konkurs i november och hänvisade till att de “inte har hittat en sund och fungerande lösning på sin ansträngda finansiella situation, på kort och medellång sikt”, vilket Dagens PS rapporterade om.

I Sverige som helhet sattes 8 243 bolag i konkurs under 2023, vilket är en ökning med 31 procent jämfört med 2022 och mest i Norden, skriver Medtech Magazine.

ANNONS

Läs även: Börsnoterade RLS Global i konkurs (Dagens PS)

Läs även: Experter: Gör så här om konkursen närmar sig (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS