Blodprov för test av cancer visar lovande resultat

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
Ett blodprov som kan upptäcka cancer har visat riktigt lovande resultat, det är dock ännu inte tillräckligt korrekt
Ett blodprov som kan upptäcka cancer har visat riktigt lovande resultat, det är dock ännu inte tillräckligt korrekt. (Foto: Unsplash)

I en brittisk studie har ett blodprov som kan upptäcka mer än 50 olika typer av cancer visat riktigt lovande resultat.

ANNONS
ANNONS

Bland 5 000 personer som besökt läkare med misstänkta symptom i England och Wales visade ett blodprov korrekt på cancer i två fall av tre, det rapporterar BBC.

DNA som läcker från cancer

I 85 procent av de fall där provet visade på cancer visade det även var i kroppen cancern fanns.

Studien är den största i sitt slag på patienter med misstänkta cancersymptom och över 350 studiedeltagare har efteråt diagnosticerats med cancer med hjälp av traditionella diagnosmetoder.

Testet, kallat Galleri, har utvecklats av det amerikanska bolaget Grail, och kan via ett blodprov visa på mer än 50 olika typer av cancer genom att leta efter distinkta förändringar i bitar av genetisk kod som läcker från cancer.

ANNONS
ANNONS

Testet är ett pågående arbete

Forskarna vid Oxford University säger att testet i hög grad fortfarande är ett pågående arbete, men antalet cancerformer som testet kan identifiera kan ökas.

Patienter har ofta symptom som viktminskning, som kan bero på många olika saker och kräver många olika test och sjukhusbesök.

75 procent av de vars blodprov visade på cancer har senare diagnosticerats med cancer och 2,5 procent av dem vars blodprov var negativt för cancer har diagnosticerats med cancer.

Inte tillräckligt korrekt

Blodprovet var inte tillräckligt korrekt för att diagnosticera eller utesluta cancer, men forskaren Mark Middleton menar att det ändå var väldigt användbart för patienterna.

“Blodprovet var 85 procent korrekt för att upptäcka källan till cancern, och det kan vara till stor hjälp eftersom det så många gånger inte är direkt uppenbart när du har fått patienten framför dig vilket test som behövs för att se om deras symtom beror på cancer”, säger han till BBC.

ANNONS

Tusentals har testats

Den brittiska offentliga sjukvården, NHS, har även använt Galleri-testet på tusentals personer utan symptom för att se om de kan hitta oupptäckt cancer.

Initiala resultat väntas komma i år och om resultat visar sig vara lyckat planerar brittiska NHS att använda testet på ytterligare en miljon människor under 2024 och 2025.

Testet är särskilt bra på att upptäcka cancer som kan vara svår att hitta, som cancer i huvudet, nacken, strupen, bukspottkörteln samt lungorna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elypta hittar cancer tidigt med blod- och urinprov

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS