En ny analys visar att det är mycket billigare att vaccinera befolkningen i låginkomstsländer än att inte göra det. Att inte vaccinera skulle kosta världsekonomin över 9 biljoner dollar.

ANNONS

Nu börjar flera länder se slutet av covid-19-pandemin då befolkningen i allt större grad vaccineras. Men många låginkomstländer ligger långt efter. I en del länder har endast 1 procent av befolkningen vaccinerats, det skriver Science News.

Den globala välgörenhetsorganisationen The Rockefeller Foundation rapporterar att en ny analys visar att det skulle kosta 9,3 miljarder dollar att vaccinera halva den vuxna befolkningen i världens fattigaste länder under 2021.

3,8 miljarder människor

Beräkningen innefattar 92 länder med en sammanlagd befolkning på 3,8 miljarder människor som är berättigade till vaccintillgång via Gavi, Vaccine Alliance, som är ett offentligt-privat globalt hälsopartnerskap vars mål är att öka tillgången till immunisering i fattiga länder.

Resultatet av att inte vaccinera befolkningen i låginkomstländer kommer att kosta, inte bara människoliv utan även stora ekonomiska kostnader. Världsekonomin kommer förlora över 9 biljoner dollar om dessa länders befolkningar inte vaccineras, det uppskattar International Chamber of Commerce.

Rapporten från Rockefeller Foundation har fokuserat på 2021 på grund av de virusmutationer som finns i exempelvis Indien och Brasilien, visar på viruset förmåga att utvecklas, att vänta till nästa år skulle kunna var för sent.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Baksidan av pandemin breder ut sig i världen [DagensPS]