Bico har beviljats två patent gällande reglering och kontroll av processtemperaturerna på det biobläck som används i 3D-bioskrivare.

ANNONS

Det svenska biokonvergensbolaget Bico har beviljats två patent, ett i USA och ett i Sverige. Patentet som beviljats i USA gäller reglering av temperatur av printbädden för att möjliggöra noggrann kontroll av geleringsprocessen av bioprintade strukturer med temperaturkänsliga biobläck, som exempelvis gelatin och kollagen.

Det patent som beviljats i Sverige gäller kontroll av temperaturen på bläckpatronen och dispenseringsmunstycket under 3D-bioprintning, vilket leder till mer konsekventa utskrifter, färre driftstopp på grund av att dispenseringsmunstycket täpps igen och mindre bortfall av material, dessutom uppnås högre cellviabilitet, det vill säga högre antal levande celler.

Stärker och kompletterar

De här två patenten stärker bolagets skydd för immateriella rättigheter och kompletterar en portfölj av lösningar som har utvecklas av Bico och dotterbolaget Cellink.

Bico menar att 3D-bioprinting kommer att skynda på läkemedelsutvecklingen och, på lång sikt, kommer den att minska belastningen på organtransplantationer. De två patenten är viktiga för att nå dit eftersom det under utskriftsprocessen är viktigt att temperaturen hålls konstant för att cellerna ska överleva.

Vid bioprinting av kollagen- och gelatinbaserade biobläck är temperaturkontroll avgörande för att förhindra att dispenseringsmunstycket täpps igen och för att resultaten ska bli reproducerbara.

Vill förbättra hälsan globalt

Bicos vd och medgrundare Erik Gatenholm säger i ett pressmeddelande att Bicos vision är att skapa framtidens medicin och förbättra den globala hälsan genom konvergens av viktiga biotekniker.

Vid tillverkning av modeller av mänsklig vävnad och 3D-cellanalyser är 3D-bioprinting ett viktigt verktyg. Bico har utvecklat 3D-printteknik som exempelvis extruderingsbaserade bioprinters, ljusbaserade bioprinters, vävnadsspecifika biobläck och tillbehör. Bolagets produkter finns hos mer än 2 000 av världens mest innovativa laboratorier, bland dem, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Merck, Novartis, Harvard och Stanford.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bico förvärvar tyska QInstrument för 61 miljoner [Dagens PS]

Läs mer: Svenska Bico har förvärvat amerikanska Hurel [Dagens PS]