Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, mot covid-19, är lika säkert som mRNA-vaccin, och efter en andra dos visade Vaxzevria inte på någon ökad risk för blodpropp.

ANNONS

I en verklig studie på över en miljon människor visade Astra Zenecas covid-19-vaccin Vaxzevria och mRNA-baserade vaccin mot covid 19 liknande och gynnsamma säkerhetsprofiler. Det skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Datan från studien har publicerats som pre-print på The Lancets server. I studien har data om blodproppar som inträffat efter vaccinering med mRNA-vaccin och med Vaxzevria jämförts med den förväntade andelen blodproppar i befolkningen och hos personer med covid-19.

Har liknande säkerhetsprofiler

Studien visade att vaccinens säkerhetsprofiler är liknande och i huvudsak gynnsamma. Oavsett vilket vaccin som använts var ökningen av blodproppar högre bland dem som var infekterade med covid-19 än bland dem som vaccinerats.

Astra Zenecas covid-19-vaccin Vaxzevria visade inte på någon ökad risk för blodpropp efter en andra dos, det visar analyser av ovanliga fall från en global databas som publicerats i The Lancet.

Datan visar att jämfört med antal fall av blodpropp bland ovaccinerade ökar inte risken med en andra dos av Vaxzevria, det skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Astra Zenecas vaccin Vaxzevria mot covid 19 hette tidigare Covid-19 Vaccine AstraZeneca.

Läs mer: Astra Zenecas Ultomiris rekommenderas rekommenderas för barn/ungdomar [Dagens PS]