Sverige blir ett av de första europeiska länderna som gör Astra Zenecas antivirala covid-19-läkemedel Evusheld tillgängligt för patienter.

ANNONS

Socialstyrelsen har tecknat avtal med Astra Zeneca om leverans av covid-19-läkemedlet Evusheld för patienter. Avtalet handlar om drygt 1 700 doser med förebyggande behandling till patienter med nedsatt immunförsvar.

Evusheld har utvecklats både för att förebygga och behandla covid-19 och Läkemedelsverket har nu, i väntan på marknadsgodkännande, gett läkemedlet en generell licens i Sverige som innebär att det nu finns tillgängligt för patienter i Sverige som ett av de första länderna i Europa.

Ännu inte godkänd av EMA

Läkemedlet har ännu inte godkänts av den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, Det är avsett för en liten, specifik grupp patienter med nedsatt immunförsvar som inte kan bilda ett tillräckligt gott antikroppsskydd med hjälp av vaccinen mot covid-19 och därmed löper stor risk att bli allvarligt sjuka om de smittas.

”Tusentals människor i Sverige har, trots tillgången till vaccin, inte kunnat återgå till en mer normal vardag, inte kunnat träffa anhöriga och delta i sociala aktiviteter. Det känns därför väldigt bra att detta läkemedel nu görs tillgängligt för en specifik grupp av dessa patienter”, säger Anna-Lena Engwall, chef för AstraZeneca i Norden, i ett pressmeddelande.

Evusheld är en kombination av två antikroppar som från början kommer från B-celler hos patienter som haft covid-19, läkemedlet tillverkas i Sverige på Astra Zenecas anläggning i Södertälje, som är bolagets största anläggning inom sitt globala tillverkningsnätverk.

”Det här är ett välkommet och mycket positivt besked för de av våra medlemmar som har blodcancer och andra maligna blodsjukdomar, personer med ett dysfunktionellt och försvagat immunförsvar. De har tvingats fortsätta med social distansering trots att samhället har öppnat upp sig, inte minst för att de riskerar att bli allvarligare sjuka och lida allvarliga komplikationer om de får covid-19”, säger Svenska Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Astra Zenecas behandling effektiv mot omikrons subvarianter [Dagens PS]