Covid-19-pandemin i USA kan ta slut när barn vaccineras och Mercks antivirala läkemedelskandidat molnupiravir godkänns.

ANNONS

Data från fas 3-studien MOVe-OUT med Mercks antivirala läkemedelskandidat molnupiravir, som tas oralt, visar att risken för sjukhusinläggning eller död minskar med 50 procent för patienter med mild till måttlig covid-19. Nu planeras ansökan om godkännande i hela världen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Efter randomisering rapporterades inga dödsfall bland de patienter som fått molnupiravir men bland de patienter som fick placebo rapporterades 8 dödsfall. På grund av de positiva resultaten stoppas studien i förtid av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Pandemifasen kan snart vara slut

Dr. Scott Gottlieb, styrelsemedlem i läkemedelsbolaget Pfizer och före detta kommissionär vid den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, tror att coronavirusets pandemiska fas kommer vara över i USA när barn får tillgång till vaccin och när Mercks antivirala läkemedel godkänns av de regulatoriska myndigheterna.

”Jag tror att dessa två saker kommer att bli slutet för pandemifasen av det här viruset och vi kommer att gå in i den mer endemiska fasen, när det här blir en allmänt närvarande risk men inte representerar den extrema risk som det utgör just nu, säger Scott Gottlieb till CNBC.

Avtal om läkemedlet med Singapore

På onsdagen meddelade läkemedelsbolaget Merck att man ingått ett leverans- och köpeavtal med Singapore som ska ge landet tillgång till den antivirala läkemedelskandidaten molnupiravir. Singapores hälsoministerium har bekräftat avtalet men har inte velat avslöja hur många doser som har köpts in. Det skriver Reuters.

Singapore har vaccinerat 83 procent av sin befolkning mot covid-19 men rapporterade på tisdagen 3 486 nya fall av sjukdomen, vilket är landets största utbrott sedan pandemin startade.

Söker tillstånd om nödanvändning

Även Australien har köpt molnupiravir och Malaysia, Sydkorea, Taiwan och Thailand har fört samtal om att köpa molnupiravir, som blir det första orala läkemedlet mot covid-19.

ANNONS
ANNONS

Merck har utvecklat molnupiravir tillsammans med Ridgeback Biotherapeutics och bolagen planerar att lämna in en ansökan till FDA om tillstånd för nödanvändning (emergency use authorisation).

Läs mer: WHO – människor dör i onödan av covid [Dagens PS]