Experter tror nu att fotoimmunterapi, eller ljusterapi, som riktar in sig på cancerceller och dödar dem, kan bli den femte stora behandlingsformen mot cancer.

ANNONS

Forskare har utvecklat en ny, revolutionerande, typ av cancerbehandling som lyser upp och utplånar mikroskopiska cancerceller. Den nya metoden kan göra det möjligt för kirurger att på ett mer effektivt sätt rikta in sig på och förstöra cancer, det rapporterar The Guardian.

Europeiskt team samarbetar

Ett team av neurokirurger, biologer och immunologer från Polen, Storbritannien och Sverige samarbetade för att designa den här nya formen av fotoimmunterapi och experter tror att det här kan bli den femte stora typen av behandling mot cancer, efter operation, cellgiftsbehandling, strålning och immunterapi.

Forskare från Medical University of Silesia i Polen, Institute of Cancer Research i London, ICR vid Imperial College London i Storbritannien och det svenska bioteknikbolaget Affibody AB, tror att den nya behandlingen kan hjälpa kirurger att på ett mer effektivt sätt ta bort särskilt svåra tumörer som tumörer i huvud och nacke.

Fluorescerande ämne

Den ljusaktiverade behandlingen gör så att cencerceller lyser i mörkret så att kirurger kan ta bort fler tumörer och sedan döda återstående cancerceller. I ett försök på möss med den mest aggressiva formen av hjärncancer, glioblastom, visade scanningar att den nya behandlingen till och med lyste upp de allra minsta cancercellerna så att kirurgerna kunde ta bort dem.

Behandlingen kombinerar ett fluorescerande färgämne med en cancerriktad substans och i försöken på möss visade det sig att denna kombination dramatiskt förbättrade möjligheten för läkarna att se cancercellerna under operation, när kombinationen efter operationen aktiverades av nära infrarött ljus utlöstes dessutom en anti-tumöreffekt.

Fler cancerformer

I försök med fotoimmunterapin, ledda av ICR visade det sig att behandlingen också utlöste ett immunsvar som kunde preparera immunsystemet för att i framtiden rikta in sig på cancerceller, vilket tyder på att det skulle kunna förhindra att cancern kommer tillbaka efter operationen.

Studien visar att metoden kan identifiera och behandla överblivna glioblastomceller hos möss. I framtiden hoppas forskarna att det här tillvägagångssättet kan användas för att behandla glioblastom hos människor och möjligtvis även andra cancerformer och nu studerar forskarna den nya metoden på barncencern neuroblastom.

ANNONS
ANNONS

Hjärncancer som glioblastom kan vara svåra att behandla och tyvärr finns det för få behandlingsalternativ för patienter. Kirurgi är utmanande på grund av tumörernas lokalisering, så nya sätt att se tumörceller som ska tas bort under operationen och att behandla kvarvarande cancerceller efteråt kan vara till stor nytta”, säger studieledaren Gabriela Kramer-Marek, på ICR:s webbplats.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Biontech vill använda mRNA-tekniken i kampen mot cancer [Dagens PS]