Den globala toppdomänen .org väntas säljas till ett privat bolag under första kvartalet 2020, något som oroar Internets uppfinnare Tim Berners-Lee. 

ANNONS

Förra månaden aviserade The Internet Society, en välgörenhetsorganisation som verkar för nätverkets framtid, att förvaltningen av domänen .org kommer att säljas till investmentbolaget Ethos Capital.

Enligt organisationen uppgår köpeskillingen till 1,135 miljarder dollar, motsvarande 10,8 miljarder kronor. Summan kan tyckas hög, men den hade troligtvis varit ännu högre om flera tillåtits lägga bud på domänen.

I ett uttalande säger Ethos Capital att man lovar upprätthålla samma värdegrund som tidigare förvaltare, något som inte stillar oron hos braschens pampar.

I en tweet skriver Internets fader Tim Berners-Lee att han är ”djupt oroad över försäljningen av .org till ett privatägt bolag”, och organisationen Eletronic Frontier Foundation, som verkar för användares rättigheter på nätet, säger i ett uttalande att man ser en risk att välgörenhetsorganisationen med små marginaler tvingas bort från domänen när priserna oundvikligen höjs.

Richard Barnes, en av styrelsemedlemmarna på The Internet Society, försvarar försäljningen. I ett blogginlägg skriver han att .org-förvaltare måste ge en förvarning om prishöjningar minst sex månader i förväg, och kunderna kan då välja att skriva på ett fastpriskontrakt på 10 år.

ANNONS
ANNONS

Förvaltning av toppdomäner är en mycket lukrativ bransch. Enligt Domain Name Wire kostar en sida under .org-domänen strax under 10 dollar om året, och sammanlagt genererar .org omkring 100 miljoner dollar i omsättning. De årliga förvaltningskostnaderna ligger på cirka 25 miljoner dollar.