Det här uppger Sveriges Radio där infrastrukturminister Anna Johansson (S) uttalar sig.

”Med den här förändringen så skapar vi ett tydligt lagrum, där vi ger Transportstyrelsen ett uttalat mandat att bevilja tillstånd för att bedriva försöksverksamhet”, säger hon till SR, som uppger att den nya förordningen – som gör det lättare att genomföra försök med självkörande bilar – träder i kraft 1 juli.

Frågan har utretts ett par år och de nya reglerna innebär, enligt SR, att krav ställs på att det finns en fysisk person i eller utanför det självkörande fordonet, som då anses vara ansvarig förare om till exempel olyckan är framme.

”Ansvarsfrågan kommer att behöva bedömas precis som i dag, utifrån en händelse där man kan konstatera att det antingen är tekniken som fallerat eller att det är föraren som begått ett misstag”, deklarerar Anna Johansson.

Initialt handlar det alltså om testkörning på allmänna vägar med självkörande bilar men enligt SR har regeringen även tillsatt en utredning som ska komma med förslag om att tillåta självkörande fordon permanent på vägarna.

”Där kommer vi också att behöva ta hänsyn till EU-regelverk och FN-konventioner på det här området. Och där är ansvarsfrågan självklart en viktig del”, betonar infrastrukturministern i artikeln.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Klart: Volvo satsar på egna självkörande bilar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Volvo bekräftar planen – och nu regnar miljarder [DagensPS.se] >