På grund av coronapandemin ställdes de flesta maraton in förra året. Men Financial Times rapporterar nu om den nya löpartrenden, som går ut på att tävla mot varandra genom att sätta sin egna “fastest known time”. 

annons
annons

Den nya formen av tävling går ut på att tävla mot klockan snarare än att tävla sida vid sida om sina motståndare, som en virtuell tävling men som ändå tar plats ute i den riktiga världen. 

Över 4 500 rekord sattes under förra året runt om i världen, vilket är en ökning med 350 procent från året innan.

Termen FKT myntades av löparlegenden Buzz Burrell redan år 2000, som sedan blev medgrundare för hemsidan Fastest Known Time. 

Långdistanslöpning allt mer populärt

Under de senaste två årtiondena har långdistanslöpning blivit allt mer populärt. Tillställningar som Ultra-Trail du Mont-Blanc i Chamonix och Western States 100 i USA är exempel på kända maraton.

Men att sätta personliga rekord som ett FKT är inte nytt. “Det här är vad människor gör”, säger Burrell, och menar att vi är skapta till att tänja på gränserna och utmana oss själva. 

Enligt hemsidan för rekorden måste ett FKT sättas på en minst 8 kilometer lång sträcka på en höjd av minst 150 meter. Helst ska sträckan redan vara känd, eller åtminstone vara tillgänglig för fler att testa. Men man kan även springa på en ny plats. 

”En hel del frihet och spelrum”

“Det finns en hel del frihet och spelrum i att skapa sin egen utmaning”, säger löparen John Kelly som har sex stycken personliga rekord på hemsidan.

ANNONS
ANNONS

Löparen och före detta journalisten Damian Hall tillägger, “Det hela blir mer äkta, eftersom du gör det på ditt sätt och inte på någon annans termer”. 

Läs hela artikeln på Financial Times. 

Läs mer: Förbättra din löpning – undvik vanliga misstag