Apple presenterade under sin utvecklarkonferens på måndagen en rad nyheter för sina produkter så som Iphone och Ipad. Därtill gav bolaget besked om planer på att överge Intel inom chip för Mac för sitt egna ”Apple Silicon”, något som sker genom en utfasning under cirka två år.

När det gäller Iphone förhandsvisades nya iOS 14 som beskrivs ha den största uppdateringen någonsin av sidor på hemskärmen. Widgetar har omdesignats för att ge en mer översiktlig information och kan nålas fast i olika storlekar på valfri sida på hemskärmen.

”Sidorna på hemskärmen kan visa widgetar som är anpassade för arbete, resor, sport, underhållning och andra intresseområden. Sist på sidorna på hemskärmen finns App Library, ett nytt utrymme som automatiskt ordnar alla användarens appar i en smidig, lättnavigerad vy och på ett intelligent sätt lyfter fram appar som kan vara användbara i ögonblicket. Användare kan välja hur många sidor de vill visa på hemskärmen, och kan enkelt gömma sidor så att de snabbare kan hitta App Library”, uppger Apple.

Nya funktioner och ny look

Vad gäller Ipad 14 har även den fått nya funktioner och en ny design, bland annat för inkommande FaceTime- och telefonsamtal. Vidare har användningen av appar underlättats genom att de fått nya sido- och verktygsfält där alla reglagen är samlade.

Uppdateringarna kring Apple Watch 7 erbjuder bland annat en större insikt kring allmän hälsa i form av sömnregistrering, automatisk registrering av handtvätt, fler träningstyper och en ny hörselfunktion. Kartor har uppdaterats med cykelkartor vilket gör att man får vägbeskrivningen direkt på handleden.

Apple förhandsvisade också senaste version av sitt operativsystem för datorer, macOS Big Sur.

Apple vice vd: ”Banbrytande”

”Tack vare det moderna och stilrena utseendet, stora förbättringar av viktiga appar såsom Safari, Meddelanden och Kartor och nya integritetsfunktioner, är vi övertygade om att alla kommer att älska upplevelsen av banbrytande macOS Big Sur”, säger Craig Federighi, Apples vice vd för Software Engineering.

ANNONS
ANNONS

Uppdateringen kring webbläsaren Safari uppges vara den största någonsin med målet att göra den snabbare och mer personlig.

”I och med den största uppdateringen av Safari sedan dess ursprungliga lansering 2003 har världens snabbaste webbläsare blivit ännu snabbare, så att Safari nu är branschledande när det gäller snabbhet och batteritid. Den snabba JavaScript-motorn bidrar till att ge Safari högre prestanda än andra webbläsare på Mac och pc, och dessutom läser Safari in ofta besökta sajter i genomsnitt 50 procent snabbare än Chrome”, skriver Apple.