Nya Apple Watches, iPads, operativsystem och en samlad prenumerationstjänst. Som förväntat ingen iPhone 12, men ändå mycket att se fram emot. 

Årets event blev likt sommarens upplaga av självförklarliga skäl en digital upplevelse. Denna gång blev presentationen endast en timme lång, till skillnad från de vanligare två.

Se hela eventet här:

Apple Watch SE

Först ut fick vi se nya budgetversionen av deras smarta armbandsur: Apple Watch SE. Denna ska då uppgradera Apple Watch 3 som var det tidigare valet för kunden på knaper budget.

Att det är en uppgradering kan man inte neka, men trots budgetstämpeln kostar den nästan tusen kronor mer. Den kan fortfarande skryta med dessa nya funktioner:

 • Ny skärm, 30 procent större än S3
 • S5 Processor, som är dubbelt så snabb som S3
 • Säkerhetsfunktioner som falldetektor, bullermätning, kompass och en höjdmätare i realtid
 • Stöd för mobil uppkoppling

 

Nya watchOS 7 tillåter ännu mer personliga urtavlor. (Foto: Apple)
Nya watchOS 7 tillåter ännu mer personliga urtavlor, och med mer skärmutrymme syns de bättre. (Foto: Apple)

I samband med lanseringen av de nya klockorna får vi även nya operativsystemet watchOS 7. Även om Watch Series 3 är kompatibel kan vi förvänta oss en bättre upplevelse med SE:s snabbare processor.

Apple Watch Series 6

Även premiumklassen fick en ny modell: Series 6. Formmässigt är den identisk budgetversionen, men under den lite exklusivare finishen döljer sig några finesser.

Två avancerade sensorer ger dig mer insyn i ditt välbefinnande. Den första mäter din syrenivå i blodet och den andra ger dig möjligheten att ta ett EKG direkt från handleden. Datan går att dela med sin läkare för smidiga kontroller. Ett varningens finger för hypokondriker om att sitta fastklistrade med blicken ned i Hälsa-appens grafer.

ANNONS
ANNONS

Det här gör den också bättre än SE:

 • Skärm som alltid är på
 • S6 Processor, 20 procent snabbare än S5
 • Två hälsosensorer
 • 40 procent snabbare laddning

 

Apple Watch 6 med knäppfria banden i nya färger, blått och rött. (Foto: Apple)
Apple Watch 6 med de knäppfria banden och två av boettens nya färger, blått och guld. (Foto: Apple)

Skärmen som alltid är på ska vara 2,5x ljusare än den tidigare premiumversionen, speciellt nyttigt för den som är utomhus mycket. Batteritiden är fortfarande densamma, men den snabbare laddningen tillåter ändå mer tid för armbandsuret på rätt plats – handleden.

Handleden blir nu också prydligare då Apple erbjuder fler finishar på 6:an och nya band utan knäppen till samtliga modeller.

iPad Air

Ni kan ha läst om ”nyheten” iPad Air, och undrat om ni inte sett den kombinationen av ord tidigare. Oroa dig inte, minnet har tjänat dig rätt, den har till och med funnits i flera generationer sedan 2013. Vad som har hänt är att Apple har omdesignat plattan mer eller mindre från grunden.

iPad Air representerar nu en prisklass mellan deras vanliga iPads och iPad Pro, och det gör den väl. Den är försedd med Apples senaste processor, skärm nästan ut i kanterna och bättre kameror.

 • 10,9-tums Liquid Retina-skärm
 • A14 Processor, upp till 40 procent snabbare än A12
 • Touch ID i övre knappen
 • 7 MP-kamera fram och 12 MP-kamera bak

 

Nydesignade iPad Airs skärm går nästan ut i kanterna. (Foto: Apple)
Nydesignade iPad Airs skärm går nästan ut i kanterna. (Foto: Apple)

Utöver deras numera standardutbud av silver, rymdgrått och roséguld kan du när den släpps i oktober även plocka upp en i grönt eller himmelsblått. Dessutom stöder den andra generationens Apple Pencil, till skillnad från iPad 8.

ANNONS
ANNONS

iPad 8

I den vanliga iPaden ser vi inte några banbrytande utvecklingar jämfört med generationen innan. Den snabbare processorn ger plattan 40 procent mer CPU-kraft och nästan dubbla grafikkraften. Självklart är det ett tacksamt lyft, och gör Apple-produkten i genomsnitt dubbel så snabb som sina rivalers motsvarigheter.

 • 10,2-tums Retina-skärm
 • A12 Processor, 40 procent snabbare än A10
 • Touch ID i hemknappen
 • 1,2 MP-kamera fram och 8 MP-kamera bak

 

Med stöd för Smart Keyboard och Apple Pencil närmar sig plattan datorns territorium. (Foto: Apple)
Med stöd för Smart Keyboard och Apple Pencil närmar sig plattan datorns territorium. (Foto: Apple)

Tack vare den starkare processorn ska batteriet hålla längre, och den har även stöd för Smart Keyboard och Apple Pencil.

Operativsystem

iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 och tvOS 14 är här, och vi får äntligen se efterlängtade funktioner som exempelvis Android haft som vardag i flera år.

Nytt för samtliga operativsystem, med undantag för watchOS 7, är bild-i-bild. En av de mest eftertraktade funktionerna ger dig möjligheten att fortsätta se på matlagningsvideon samtidigt som du skriver ned inköpslistan i anteckningar, eller svara på mejl under videokonferensen.

Mest revolutionerande är telefonernas iOS 14. Widgets på hemskärmen gör den både mer anpassningsbar, snygg och informativ. Få en snabb överblick av dagens schema, väder eller nästan vad du vill utan att behöva öppna apparna. Tillsammans med nya App Library, där du kan samla alla appar på en smidig sida, kommer du spara mycket tid i längden.

Widgets på iPhone.
Med Widgets kan du anpassa din hemskärm både för utseendets skull och det praktiska. (Foto: Apple)

Även iPadOS 14 stödjer Widgets, och den större skärmen innebär att du kan få ännu mer nytta av funktionen. Dessutom kommer en navigationsunderlättande Sidebar, med smarta genvägar som gör paddan ännu mer datorlik.

I watchOS 7 kan du göra mer avancerade urtavlor, och dessutom dela dem med andra. Fler träningsformer finns nu att välja på och du kan äntligen mäta din sömn.

ANNONS
ANNONS

Den minst imponerande uppdateringen ser vi i tvOS 14. Mer stöd för Apple Arcade och snabbare byten tillbaks till spel är välkommet, men mest nytta kommer vi nog ha av bild-i-bild här.

Apple One

Apples prenumerationstjänster börjar bli många och för större hushåll lite krångliga att hålla reda på. Därför har de valt att lansera en tjänst som samlar alla dessa under ett tak: Apple One.

Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus, Apple Fitness Plus och rabatterad Icloud-lagring kan nu hamna på en räkning. Men det är ändå inte bara att blunda och beställa, lite uppdelat är det ändå.

Apple One samlar alla prenumerationstjänster under ett namn. Alla tjänster är inte tillgängliga i Sverige än dock. (Foto: Apple)

Till att börja med kan du välja mellan familje- eller individabonnemang, vilket vi tackar för. I dem får vi Music, TV Plus, Arcade och Icloud-lagring, där familjeversionen kan delas mellan 6 personer.

Men sedan finns även Premier-alternativet som inkluderar News Plus och Fitness Plus. De tjänsterna är inte tillgängliga i Sverige än, så för den bofasta är det inget att överväga.

Nu väntar vi spänt på avslöjandet av iPhone 12.

Läs mer: iPhone SE (2020): Topprestanda till ett pangpris