Dagens PS

Matvanor påverkar risken för demens

Mindre rött kött och alkohol minskar risken för demens
Mindre av det här. Rött kött, chark och sockersötade drycker hör till det man bör undvika om man vill minska risken för demens, enligt ny rapport. (Foto: Martina Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 dec. 2025Publicerad: 05 dec. 2025

Matvanor har stor betydelse för risken att utveckla demens, visar en ny rapport. Det gäller framför allt människor över 60 år.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Att äta hälsosamt är inte bara bra för kroppen, utan bidrar även till att hålla hjärnan frisk längre.

En ny rapport från Livsmedelsverket visar att för personer över 60 år har matvanorna stor betydelse för risken att utveckla demens.

Hälsofarliga listan: Juice, yoghurt och alkohol. Dagens PS

Mer vegetabiliskt – mindre kött

Livsmedelsverket har undersökt kopplingen mellan kost – framför allt kostmönster och livsmedelsgrupper – och utvecklingen av demens.

Studien visar att en kost som är rik på vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och oljor samt fisk, är bra för den kognitiva sidan.

På den negativa sidan? En sund kost innebär enbart små mängder rött kött, chark och sockersötade drycker, konstaterar Livsmedelsverket som påpekar att även hög alkoholkonsumtion kopplas till ökad risk för demens.

Svårt få folk äta grönt? Servera i en bowl. Dagens PS

Sambandet mellan hög alkoholkonsumtion och demens är klarlagt sedan tidigare, men påpekas återigen av Livsmedelsverket i den nya rapporten. (Foto: Johan Nilsson/TT)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

04 dec. 2025
PS – Linda Murray Wennberg_ Hur riskkapital kan stärka företagets tillväxtresa (SPONSRAD AV ALMI)
Spela klippet
PS Partner

Så kan svenska startups växa med riskkapital och expertis från Almi Invest

21 nov. 2025

Sunda matvanor viktigt

”Vi ser att det är samma matvanor som minskar risken för de stora folksjukdomarna som också kan bidra till att bromsa försämringen av kognitiva funktioner och minska risken för demens”, sammanfattar Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist hos Livsmedelsverket.

Kostens positiva effekter kan bland annat bero på att den påverkar riskfaktorer som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, vilka i sig ökar risken för demens.

Men en hälsosam kost kan även motverka potentiellt skadliga processer i kroppen som låggradig inflammation och oxidativ stress. Den vägen har kosten en mer direkt effekt på hjärnans åldrande.

”Mycket att vinna”

”Demens ökar med åldern och eftersom vi lever allt längre beräknas antalet personer med demens vara nära dubbelt så många år 2050. Vi har mycket att vinna på att förebygga demens, både för individen och för samhället”, påpekar Josefin Edwall Löfvenborg.

I dag beräknas 130 000-150 000 svenskar leva med en demenssjukdom. Bland dem som fyllt 65 år är andelen 7 procent, bland dem över 80 år 18 procent.

Antalet svenskar med demens beräknas öka med närmare 80 procent fram till år 2050 i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar.

“Inte gott”: Därför äter vi inte grönsaker. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS