Dagens PS

Fett goda nyheter om vad du kan äta

Fet ost och grädde minskar risken för demens
Ett uppdukat julbord och forskare som säger att fet ost och grädde minskar risken för demens. En bra kombo inför julfirandet, eller hur? (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 dec. 2025Publicerad: 23 dec. 2025

Lagom till julbordet levererar forskarna goda nyheter om din kost. Du kan ta en skinkskiva till och bortse från grädden i Janssons frestelse.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Julbordet är egentligen ingen parad av delikatesser utan mat vi i bondesamhället åt för att bygga upp oss under vintern.

Grisen var slaktad och blev en fet julskinka och för att säkra konsumtionen av fett ägnade vi oss åt dopp i grytan.

Så småningom kom Janssons frestelse in på julbordet och lät potatisen tillredas med generösa mängder grädde och smörklickar ovanpå.

Matvanor påverkar risken för demens. Dagens PS

Stor studie över 25 år

Helt rätt tänkt, konstaterar nu forskare i en ny studie från Lunds universitet. Nästan i alla fall och nog nära för att fungera som Ave Maria för julmaten.

Forskarna redovisar nämligen en stor studie där 27 000 personer följts under 25 år och där slutsatsen är att ost och grädde med hög fetthalt kan ha ett samband med lägre risk för demens.

Det finns en särskild diet som tagits fram för att minska risken för demenssjukdomar. I kosten ingår skyddande livsmedel som grönsaker, nötter, frukt, bär, fullkorn och fisk, medan ost är ett av de livsmedel som bör begränsas.

Oväntat: Nu äter vi dubbelt så mycket grönsaker. Dagens PS

ANNONS
Ost och grädde från ett känt storföretag i branschen. Nu förklarar forskarna att fet ost och dito grädde minskar risken för demens. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

04 dec. 2025
Spela klippet
PS Partner

Historiskt tredje kvartal för det noterade guldbolaget: Akobo Minerals tar klivet in i lönsamhet

01 dec. 2025
Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

29 nov. 2025

13 procents lägre risk

Nja, säger Lunda-forskarna som undersökt om det finns något samband mellan mejeriprodukter och demens.

Det gör de efter att ha analyserat insamlad data kring kost och mat från 27 670 personer, vid studiens start med en medelålder på 58 år och följda under i snitt 25 år.

Efter att ha justerat för livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, kostvanor, rökning och alkoholvanor såg forskarna att personer som åt 50 gram fettrik ost (minst 20 procents fett) dagligen, hade 13 procents lägre risk att utveckla demens än de som åt mindre än 15 gram dagligen.

Totalt var det runt en fjärdedel av deltagarna som åt mer än 50 gram dagligen.

Samma sak med grädde

”När vi gick vidare och tittade på specifika typer av demens fann vi att det var 29 procents lägre risk för vaskulär demens hos personer som åt mer fetthaltig ost. Vi såg också en lägre risk för Alzheimers sjukdom, men endast bland dem som inte bar på APOE e4-genvarianten”, säger Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi i Lund.

Forskarna undersökte även kopplingen mellan fettrik grädde och demens.

ANNONS

De personer som dagligen konsumerade 20 gram eller mer av grädden, hade 16 procents lägre risk för demens än de som inte konsumerade grädde alls.

Här kan maten vara avgörande. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Just nu 20% rabatt på Greatlife – marknadens kanske bästa kosttillskott
Greatlife logo vit

Greatlife erbjuder kosttillskott för ökad energi och fokus. Investera smart i ditt välmående och din långsiktiga hälsa. Ge kroppen förutsättningar att prestera på topp. Just nu – 20% rabatt vid köp av 3 eller fler produkter från varumärket Greatlife med koden GREAT20

Handla här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS