Dagens PS

Chockerande enkelt: Tidigare middag kan göra dig friskare

Middag och hälsa
Att äta middag två till tre timmar före läggdags har hälsomässiga fördelar, menar forskningen. (Foto: Bertil Ericson/TT)
Roland Klinga
Roland Klinga
Uppdaterad: 26 nov. 2025Publicerad: 26 nov. 2025

Det finns stora hälsomässiga fördelar att middagen tidigare under årets mörka månader. Tidigare middag och du bränner mer fett, menar forskningen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

När klockan ställs om och mörkret faller redan före arbetsdagens slut förändras våra vardagsrytmer. Kortare dagar, längre kvällar – och ofta senare middagar. 

Men enligt forskningen kan det vara en god idé att tidigarelägga dagens sista måltid under vintermånaderna. Det skriver Catherine Norton, docent i sport- och näringslära vid University of Limerick, i The Conversation.

Kroppen ställer om

I artikeln berättas om att åra kroppar styrs av så kallade cirkadiska rytmer, inre 24-timmars klockor som reglerar sömn, ämnesomsättning, matsmältning och hormoner. När dagsljuset försvinner tidigare börjar metabolismen gå ner i varv.

”Det finns en koppling mellan dagsljus och vår ämnesomsättning”, skriver hon.

Läs mer: Maten som skyddar både hjärta och hjärna (Dagens PS)

Forskningen inom krononutrition, hur måltidstider påverkar hälsa, visar att när vi äter kan vara nästan lika viktigt som vad vi äter.

En studie visade att personer som åt middag klockan 22 fick 20 procent högre blodsockertoppar och brände 10 procent mindre fett än de som åt samma måltid klockan 18, trots identiska sängrutiner.

ANNONS

Senaste nytt

PS – Linda Murray Wennberg_ Hur riskkapital kan stärka företagets tillväxtresa (SPONSRAD AV ALMI)
Spela klippet
PS Partner

Så kan svenska startups växa med riskkapital och expertis från Almi Invest

24 nov. 2025
Spela klippet
PS Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025

Sen middag ger sämre hälsa

ANNONS

Regelbunden sen kvällsätning kopplas i forskningen till ökad risk för övervikt och metabola sjukdomar som typ 2-diabetes.

”Att äta tidigare kan bättre synka med kroppens naturliga rytmer, särskilt om den sista måltiden ligger långt innan kroppen går in i viloläge,” skriver Catherine Norton.

Under vintern kan dessutom minskat ljus störa våra rytmer, sänka serotoninhalten och bidra till låg energi eller vinterdepression. Det blir också vanligare att småäta eller äta sent.

Goda råd

Att trycka in middag tätt inpå läggdags gör att matsmältning och hormonsystem överlappar sömnprocesser. Det kan ge både sämre sömn och sämre ämnesomsättning.

Läs mer: Middag med främlingar – nu vill Gen Z inte sitta hemma (Realtid)

Enligt Norton borde nästan alla äta tidigare. Hon lyfter tre fördelar:

  1. Bättre ämnesomsättning – kroppen hanterar mat effektivare tidigare.
  2. Bättre sömn – matsmältningen får ro innan läggdags.
  3. Stabilare humör och rytm – tidigare måltider kan fungera som tidsankare när ljuset saknas.

Hon ger också några praktiska råd för årets mörka månader. Ett är att äta middag minst 2–3 timmar före läggdags. Ett annat är att lägga mer av dagens kalorier till frukost och lunch.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Roland Klinga
Roland Klinga

Jag har jobbat över trettio år som journalist. Mest med ekonomi- och arbetsmarknadsjournalistik. Men också med grävande journalistik och politik. Jag är väldigt sportintresserad och håller Västerås SK högt. Dessutom är jag en flitig musiksamlare. Har över 7000 skivor.

Roland Klinga
Roland Klinga

Jag har jobbat över trettio år som journalist. Mest med ekonomi- och arbetsmarknadsjournalistik. Men också med grävande journalistik och politik. Jag är väldigt sportintresserad och håller Västerås SK högt. Dessutom är jag en flitig musiksamlare. Har över 7000 skivor.

ANNONS
BLACK WEEKS Spara upp till 54% på Verisure hemlarm

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet

Räkna ut ditt pris!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS