Apelsinjuice har placerats på listor över livsmedel att undvika. Nu visar en ny studie att verkligheten kanske inte är riktigt så enkel.
60 dagar med juice – då hände något i kroppen


Mest läst i kategorin
Tidigare en sammanställning över ultraprocessade livsmedel med koppling till flera allvarliga sjukdomar. Bland produkterna som pekades ut fanns vitt bröd, alkohol – och juice.
Kritiker lyfte bland annat sockerinnehållet, som jämförts med läsk. Men nya rön visar att juicen också gör något helt annat i kroppen.
Missa inte: Äta skräpmat utan att gå upp i vikt? Forskare närmar sig ett svar. Dagens PS
Juicen gör comeback
Apelsinjuicen har haft det tufft. Torka och sjukdomar har slagit hårt mot produktionen, priserna har rusat och många konsumenter har valt bort den ur glaset. Men nu kliver juicen in i rampljuset igen, åtminstone i forskningen.
I en ny studie fick vuxna deltagare dricka ett halvlitersglas pastöriserad apelsinjuice varje dag under två månaders tid. Forskarna samlade in data före och efter testperioden för att analysera vad som förändrats på cellnivå.

Senaste nytt
Generna svarade
Efter 60 dagar såg forskarna att över 3 000 gener i deltagarnas immunceller hade förändrat sitt aktivitetsmönster. Det gällde bland annat gener kopplade till inflammation, blodtrycksreglering och kroppens sockeromsättning, enligt Euronews.
Bland de gener som minskade i aktivitet fanns sådana som normalt aktiveras vid stress och låggradig inflammation. Även en gen som påverkar hur njurarna reglerar saltbalans visade lägre uttryck, något som i tidigare forskning kopplats till effekter på blodtryck.
Enligt forskarna tyder resultaten på små men mätbara förändringar i kroppens regleringssystem, som kan kopplas till avslappning av blodkärl, minskad inflammation och skydd av hjärthälsan.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Apelsinjuice och sänkt blodtryck
Fynden stämmer överens med tidigare studier där apelsinjuice förknippats med sänkt blodtryck, särskilt hos yngre vuxna. I en separat forskningsöversikt, som omfattade 15 kontrollerade studier med totalt 639 personer, sågs också andra effekter.
Deltagare som drack juice regelbundet hade i snitt lägre nivåer av det skadliga LDL-kolesterolet och bättre insulinkänslighet. I flera fall ökade nivåerna av HDL, det så kallade goda kolesterolet. Även där beskrevs förändringarna som små, men mätbara.
I metabolitstudier sågs att apelsinjuice påverkade energiutnyttjande, intercellulär kommunikation och inflammatoriska vägar. Efter en månad visade frivilliga som drack blodapelsinjuice en ökning av tarmbakterier som producerar kortkedjiga fettsyror, ämnen som är förknippade med hälsosamt blodtryck och låg inflammation.
Effekten varierade mellan deltagare
I den nya studien där deltagarna drack apelsinjuice dagligen i 60 dagar såg forskarna att effekten också varierade beroende på kroppstyp. Överviktiga deltagare visade tydligare förändringar i gener som är kopplade till fettmetabolism. Hos smalare personer påverkades i stället fler gener relaterade till immunförsvaret och inflammation.
Forskarna lyfter att genetisk aktivitet sannolikt påverkas av kroppens befintliga ämnesomsättning och fettvävnad. Vad skillnaderna betyder på längre sikt är ännu inte helt klarlagt.
Läs också: Populär juice hotad – företaget nära en krasch. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar privatekonomi, världen och finans – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på ekonomi och omvärld.

Nyfiken skribent som bevakar privatekonomi, världen och finans – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på ekonomi och omvärld.












