Rolls-Royce har hittat en mer inkomstbringande affärsverksamhet än att producera jet- eller dieselmotorer – bygga kärnreaktorer.

ANNONS

The Guardian berättar att Rolls-Royce tänker börja bygga små och så kallade modulära kärnreaktorer i väntan på ett regulatoriskt godkännande för produktionen från brittiska regeringen till 2024.

Förhoppningen är att det ska bidra till energi till Storbritanniens nationella kraftnät senast 2029.

Konstruktionen av den här typen av kärnreaktorer är samma som används till atomubåtar, och den anses både billigare och snabbare än vid traditionell tillverkning av kärnreaktorer.

Mer lönsamt än jet- och dieselmotorer

Rolls-Royce ser det som en intäktsbringande verksamhet, långt mycket mer lönsam än produktion av jet- och dieselmotorer, skriver The Guardian och konstaterar att premiärminister Boris Johnsons regering tidigare i april gjorde klart att kärnkraft står i centrum för Storbritanniens energiförsörjning (se mer om det i länk under artikel) – både för att bekämpa klimatproblemen och för att kunna dumpa rysk gas.

Den låga kostnadsbilden som kärnkraft innebär väger tungt i sammanhanget, där både små och medelstora företag uppges spela en viktig roll i utbyggnaden av kärnkraften för att tillgodose en fjärdedel av Storbritanniens energibehov.

ANNONS
ANNONS

Flera företag planerar nu för tillverkning av små, modulära kärnreaktorer för att bidra till landets framtida energiförsörjning.

Läs även: Kärnkraft i centrum när Storbritannien släpper ny strategi [Dagens PS]