Dagens PS

Nytt rekord: Den mest sålda elbilen – alla kategorier

Volkswagens nya elbil slår både Tesla och Volvo i försäljning. (Foto: Volkswagen)
Elbilar som Volkswagen ID.3 får 10 000 kr mer i klimatbonus efter 1 april. (Foto: Volkswagen)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 05 jan. 2021

Det är inne med elbilar. Leder ligan gör Volkswagens nya elbil ID3, och i december var den även Sveriges mest sålda bil.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hållbarhet är som bekant inne, och nu vill allt fler av oss sitta bakom ratten till en elbil.

Tio procent av nybilsregistreringen under 2020 var rena elbilar – upp sex procent jämfört med föregående år, enligt Bil Sweden.

Fler modeller på marknaden

På sistone finns det betydligt fler modeller att välja mellan, vilket Tesla har märkt av i konkurrensen. Tesla Model 3, som tidigare var ohotad etta har sett sig omkörd av Volkswagens nya ID3.

Trots en rad fel med bland annat mjukvaruproblem, och även fast modellen bara har funnits på marknaden sedan i september, så toppar den redan försäljningslistan med drygt 4000 registreringar under 2020, omkring 500 fler än Teslas Model 3.

Totalt registrerades knappt 28 000 elbilar förra året – en rekordökning med 79 procent sedan 2019.

Sveriges bästsäljande bil

Medan vanliga bilar har haft det tufft under pandemin rullar elbilarna på obehindrat. I december registrerades över 2 500 ID3, vilket betydde att en elbil för första gången var Sveriges bästsäljande bil – då den slog både Volvos topp-­ säljare Volkswagens Golf och Passat.

ANNONS

”Det har varit en del dia­log om bilens plus och minus på sociala medier och det är bra för transparensen. Det blir en större uppdatering av alla bilar under första kvar­talet i år,” säger Sten Fors­berg, chef för Volkswagen Sverige, till Di.

Volkswagen har även uttalat att man vill göra elbilen folklig som alla kan ha råd till. En ID3 får du punga ut cirka 435 000 kronor för, vilket är en bra bit under Teslas Model 3 – där du får lägga på runt 150 000 kronor.

”Vi ville göra den här bilen tillgänglig för många, och det har vi lyckats med. Särskilt roligt är att runt hälften är privatkunder,” konstaterar Sten Forsberg.

Läs mer: Rekord för laddbilar: ”Har nått tipping point”

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS