Fler företag hoppfulla när det gäller antal anställda, investeringar och produktion/försäljning, enligt ny rapport.

Det är i Svenskt Näringslivs företagarpanel med svar från 5 100 svenska företag som framtidsutsikterna ljusnat något, även om den ekonomiska aktiviteten mätt som sysselsättning, investeringar och produktion uppges vara fortsatt mycket låg.

Ett av tre företag uppger att sysselsättning och investeringar är lägre nu än för sex månader sedan. Nästan vartannat företag svarar att produktion/försäljning är lägre än för sex månader sedan.

Samtidigt svarar fler att läget förbättras de närmaste sex månaderna, enligt pressmeddelandet från Svenskt Näringsliv.

Ljusare men krisen är inte över

” Vi ser att krisstöden har haft effekt. Sverige har lyckats undvika de värsta katastrofscenarierna och fallet i BNP är hittills lägre än i många jämförbara länder”, säger branschorganisationens chefekonom Bettina Kashefi och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Den ökade framtidstron hos företagen bygger på att vaccinationsprogrammen fungerar snabbt och effektivt. Sverige får inte halka efter andra länder här.”

Bettina Kashefi konstaterar att skillnaderna är stora i olika branscher. Hotell, restauranger och upplevelseföretag har det fortsatt kämpigt i pandemikrisen och där är det viktigt att stöden når ut snabbt, fastslår chefsekonomen som även fruktar att långtidsarbetslösheten biter sig fast.

Läs även: Stockholm trotsar andra pandemivågen [DagensPS.se] »