Dagens PS

Skuldtyngd företagare om sitt livs misstag

Myndigheter
Under hela förmiddagen har flera svenska myndigheter haft stora tekniska problem, däribland Skatteverket och Kronofogden. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 jan. 2021Publicerad: 18 jan. 2021

Borde satt företaget i konkurs för tio år sedan. Nu jobbar han i stället uppåt 70 timmar i veckan och har förlorat allt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag har tappat bort resten av livet, jobbat bort allt jag hade. Tyvärr. Hur många hänger kvar vid en som jobbar så mycket?”, undrar “Lars”, som han kallas i Dagens Nyheter.

Tidningen berättar om hur han dras med miljonskulder för att han envist försökte rädda sitt livsverk, ett åkeri som tidigare hade 20 anställda.

När det började gå utför med företaget tog han snabblån till skyhöga räntor i stället för att sätta företaget i konkurs.

“Jag fick rådet att lägga ner, men man vill inte det efter så många år, man vill inte ge upp. Man har kämpat för att bygga någonting och det vill man bygga upp igen”, säger han i artikeln.

Han berättar att skulderna bara växer hos Kronofogden oavsett hur mycket han betalar.

Utmätning och existensminimum

“Lars” har utmätning på sin lön och lever på existensminimum. Till våren kan han tvingas sälja fritidshuset som han ärvt och som han bor i.

Vart han ska ta vägen då är oklart.

ANNONS

“Inte en aning. Jag får väl sova i lastbilen och bli luffare”, säger han till DN.

Lise-Lotte Argulander, expert på branschorganisationen Företagarna, förklarade i en DN-artikel på söndagen att det är vanligt med privat överskuldsättning bland entreprenörer som till varje pris vill försöka rädda sitt företag.

“Lars” råd till andra egenföretagare i samma situation är att lägga ner företaget i tid – innan det går lika långt som i hans fall.

Läs även: Mårder: Då ska staten ta hela smällen »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS